6 Юни, 2017 12:30 2 084 21

Руски шпиони дестабилизират Македония

  • македония-
  • шпиони-
  • руски

Това показва проучване на Центъра за изследване на корупцията

Руски шпиони дестабилизират Македония - 1

През последните 9 години руски агенти и дипломати упражняват влияние върху вътрешната политика на Македония и дестабилизират държавата. Това сочи доклад на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност, цитиран от Гардиън, съобщи тв "Европа".

За целта Кремъл използва посолството на Руската федерация в Скопие. Крайният план на Москва е да направи Македония изцяло зависима от Русия, а балканските държави все по-отдалечени от Запада.
Изтекли засекретени документи на македонското разузнаване, с които разполага Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност, констатират силно руско влияние в Македония от 2008 година насам. Руски агенти и дипломати манипулират вътрешната политика на страната, за да не допуснат Македония да стане член на НАТО. Документите разкриват, че сръбски агенти също са били част от пропагандната мрежа на Кремъл.

През последните 9 години Македония е обект на "активна подривна пропаганда и шпионаж, осъществявани чрез посолството на Руската федерация в Скопие", констатира отчета на македонските служби. Мащабният план е окончателно отделяне на балканските държави от политиките на ЕС и про-атлантическите организации като НАТО, пише британският Гардиън.
По-конкретно- на територията на Македония действат трима агенти на руското външно разузнаване и четирима на Главното разузнавателно управление.

Други сътрудници за пропагандата на Кремъл са представители на руската информационна агенция ТАСС. Данните сочат още ,че почетните консулства на Русия в градовете Битоля и Охрид се използват като шпионски бази. Основни мишени на руските шпиони са македонски военни и служители на МВР, за да могат те да бъдат от помощ при евентуална политическа криза в страната. В отчетите не се посочва доколко е била успешна тази дейност. Кремъл обаче никога не е криел пристрастията си към партията на Никола Груевски - ВМРО-ДПМНЕ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    24 7 Отговор
    Да се забрани тая партия..и дьщерната и партия в България заедно с проруската Атака..
  • 2 Kcaniba

    23 7 Отговор
    Македония е следващия член на НАТО!
  • 3 незнайко

    13 25 Отговор
    Интересно е дали македонците се натискат за НАТО ? Сърбия защо не се натиска ? НАТО е организация на богатите, с цел експлоатация на бедните. Какво помогнаха в Украйна ? Единственото нещо е щатите да си разположат оръжията близо до Русия. Ние като сме в НАТО какво спечелихме ? Нямаме армия. Унищожиха бойната техника и сме разграден двор за всеки ! Членството ни в ЕС ни коства 1 милиард членски внос. Кога по бай Тошово време сме давали по 1 милиард на СССР ? Сега и по 2% за НАТО ще даваме. ТОВА ОБАЧЕ, НИКЪДЕ НЕ СЕ КОМЕНТИРА !

    Коментиран от #5

  • 4 крали марко

    24 7 Отговор
    ГОЛЯМА НОВИНА!!!!

    Руснаците изпуснаха Черна Гора и сега стискат Македония като болен ябълка ,но какво от това!Разчитат на разни "юнаци" като Миленко (който разруши паметника ) !Последни вопли преди предизвестения край!!!
  • 5 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    24 5 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    По Бай Тошово време не сме давали по 1 милиард а всичко което имахме и чакахме за пършива лада 20 годинки!!!
  • 6 Реалист

    11 22 Отговор
    Интересно Руснаците това Руснаците унова вечно те са криви и лоши . А американците като шпионират почти на всякъде никой копче не казва и медиите мълчат . И медиите създават една нагласа в хората, че Русия е виновна за всичко. Гледат и втълпяват само от една гледна точка и това е. А що се отнася до македонците ми те бяха казали преди време , че Майкъл Джексън има македонски корени което е абсурдно.

    Коментиран от #20

  • 7 Kcaniba

    15 10 Отговор
    Империята на злото се прероди в империя на лъжата

    Коментиран от #21

  • 8 Kcaniba

    5 22 Отговор
    Американската Империя на лъжата се приформатира в Империя на злото!!!
  • 9 Kcaniba

    20 4 Отговор
    "Kомунизъм и хомосексуализъм не се лекуват!"
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Sergiy

    15 2 Отговор
    още 2002-2003г. в Британия знаещи хора казваха, абе тези "руснаци" (московити) се правят на туристи, ходят с фотоапарти покрай воените бази и ги снимат, като че ли са 1975г. ;) Смях беше, повтарям 2002-2003г. путьо тогава вече е мислил себе си за бонд 007 ;))

    Коментиран от #15

  • 12 Барчо

    11 2 Отговор
    Като имат доказателства службите защо не обявят руските дипломати за "персона нон грата" и не ги изгонят? Или пак само чешане на езиците.
  • 13 Хасан

    13 3 Отговор
    Трябва да изметем всички руски остатъци от Балканите-дпс,бсп,атака,вмро..
  • 14 ГЕРО

    8 2 Отговор
    Само как ги сритаха , И ГИ ИЗРИТАХА ОТ ЧЕРНА ГОРА. Империята на злото прадалжают с дестабилизация , където могат .
    Който има работа с ватенките, нищо добро не ги чака, напротив .
  • 15 0815

    1 11 Отговор

    До коментар #11 от "Sergiy":

    Нямаш място при нас, не се опитвай да си пръскаш отровата, пиши си фантазиите във сайтовете за такива като теб.

    Коментиран от #18

  • 16 име

    0 9 Отговор
    да не забравим ,че хилъри се опра с провала си с македония и далаверите там!
  • 17 ели

    1 12 Отговор
    Ако кажем,че Америка "не империя зла " а "Световно зло "по правилно би било според мен.

    Коментиран от #19

  • 18 Крум

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "0815":

    За твоето име въобще мълчим..!
  • 19 Стоянов

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "ели":

    Учи български език, че срамота!
  • 20 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Тоя път си прав - ушанките бъркат л.ната на Балканите и Сърбия е нагледен пример. В България място за КГБ не трябва да има. Разни измислени "бизнесмени" като Златев от Лукоил и Гергов са проводници на интересите на Путлер и кликата около него в България. Кремълските "стратези" собствената си страна не могат да оправят икономически, а се пънат да идват на Балканите. Марш в Сибир...
  • 21 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Старшинкатааааа, марш да си переш зелените чорапи и не се опитвай да мислиш - не си те отдава.
Новини по държави: