ФАКТИ.БГ

3 юли 1908 г. Бунт на младотурците в Македония

Централен елемент от Младотурската революция е единодействието между младотурците и дейците на ВМОРО

Публикувана: 3 Юли, 2020 04:55
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4616
3 юли 1908 г. Бунт на младотурците в Македония
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Македония заема ключово място не само в историята на България, но и на Османската империя и съвременна Турция.

През 1908 г. от Македония тръгват събития, които ще променят съдбата на Балканския полуостров.

На 3 юли 1908 г. майор Ахмед Ниязи бей и Енвер бей вдигат бунт сред военнослужещите на Трета армия, разположен в македонския град Ресен. Военни части, командвани от Ниязи бей и Еюп Сабри, влизат в Битоля и пленяват местния военен командир Осман паша.

Група от около 200 военни и цивилни потегля към столицата с искания за възстановяване на конституцията от 1876 г. Въстанието бързо се разпространява сред военните подразделения на цялата европейска територия на империята и правителството в Цариград не успява да организира въоръжено противодействие.

На 24 юли 1908 г. Абдул Хамид II капитулира и официално обявява съгласието си да удовлетвори исканията на бунтовниците.

Така се слага началото на революцията на младотурците.

Младотурци е общо название, с което се обозначават няколко групи от дисиденти и конспиратори, възникнали в края на ХІХ в. както на територията на империята, така и в емиграция. През 1889 г. във висшето военномедицинско училище в Цариград Абдулах Джевдет със свои състуденти основава Комитета за единство и прогрес като нелегална политическа организация, в която бързо се включват студенти и от другите висши учебни заведения в столицата. Впоследствие Комитетът се превръща в доминиращата сила на младотурското движение. При разкриването на организацията от властта, част от лидерите бягат зад граница и се присъединяват към османската дисидентска емиграция в Париж, Женева и Кайро.

Българското правителство на Александър Малинов се възползва от нестабилността, настъпила в Османската империята непосредствено след идването на младотурците на власт, и на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново със специален манифест провъзгласява независимостта на България, като княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

Почти по същото време Австро-Унгария обявява, че анексира Босна и Херцеговина, които са под нейна окупация вече 30 години съгласно Берлинския договор.

Няколко години по-късно един атентат в Сараево пък поставя началото на Първата световна война.

ВМРО и младотурците

Централен елемент от Младотурската революция е единодействието между младотурците и дейците на ВМОРО. Поради хаоса, създаден в централното ръководство след въстанието от 1903 година и смъртта на Дамян Груев през 1906 година Вътрешната организация като че ли няма ясна позиция относно младотурците и тяхната дейност, а редица мемоарни материали от този период говорят за липса на координация, и въобще предаване на информация между различните революционни окръзи непосредствено преди и след обявяването на Хуриета. Въпреки това се стига до размяна на писма между младотурците и най-влиятелният Битолски революционен окръг, благодарение на които се намалява видимото напрежение, породено от неуредените отношения между двете организации.

Първоначалната еуфория и прокламираното ново равноправие между етносите в империята карат българските чети да прекратят въоръжената борба и да слязат от планините с благоволението на османските власти. ВМОРО излиза от нелегалност и основните ѝ крила се разделят в две нови политически партии - Съюз на българските конституционни клубове и Народна федеративна партия (българска секция). През 1908 година четирима български депутати са избрани в турския парламент: Тодор Павлов, Панчо Дорев, Димитър Влахов и Христо Далчев.

Някои войводи като Алексо Стефанов и Тодор Александров докрай не се доверяват на обещанията на младотурците.

Други като легендарния Апостол Петков – Ениджевардарското слънце намират смъртта си в борбата срещу младотурците именно след подновяването на революционната дейност.

Яне Сандански пък извлича полза от смяната на властта в Османската империя.

Не след дълго национализмът на младотурците надделява над реформаторските идеали и те възобновяват репресиите с нова сила.

На 13 април 1909 година армейските части на Истанбулския гарнизон се разбунтуват и настояват за връщане на шериата (обичайното право), на ислямските порядки и за изгонване на ръководителите на младотурците от Османската империя, припомня сайтът "Българска история".

Султанът веднага приема техните искания. Лидерите на младотурците, начело с армейските корпуси в Солун и Одрин, както и създадените паравоенни формирования се отправят на поход към Истанбул. В него участват под предводителството на Яне Сандански, Христо Чернопеев и Тодор Паница 1,200 четници от Вътрешната Македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Когато наближават града, на страната на контрареволюционерите преминават и частите на Османския военен флот, които блокират столицата по вода. На 26 април успяват да поставят столицата изцяло под свой контрол и окончателно е осуетен опитът за контрапреврат на султана. На следващия ден Османската империя осъмва с нов султан – Мехмед V.

Северна Македония

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
мечо
1 Отговор
от младите хора зависат много нещта вав тази даржава триябва да се убединим и да изметем всичко лошо дискриминация расизам липса на работа на пари на припитание само убединение

Коментиран от #12


Оценка:
-12 +6

хаха
2 Отговор
Браво мечоо

Оценка:
-6 +6

А българите са стари пенсионери
3 Отговор
Няма кой да прави младобългари...

Оценка:
-5 +8

Др Сугамо Томунаки
4 Отговор
Сега, когато Ердоган възстановява Османската империя, всичко това ще бъде забравено. Турците ще си върнат имената, арабската си писменост, фесовете и субкултурата като цяло.

Коментиран от #6, #7


Оценка:
-12 +11

Тюрк
5 Отговор
Кувайи-Миллийе в Турция също се състоеше и от турци от България, Гърция, Македония и други балкански държави. В едно видео Ердоган казва ,,Не трябваше да приемем турците които ги изгониха комунистите" .. ,,за предпочитане са сирийците". Не знам защо турците на балканите го обичат Ердоган. Повечето турци на балканите са привърженици на Ататюрк.

Коментиран от #15


Оценка:
-6 +7

До Коментар #4
6 Отговор

До коментар #4 от "Др Сугамо Томунаки":


В Османската империя българите са имали самочувствие и авторитет и никой не е смеел да се бъзика с тих в Европа....

Оценка:
-11 +11

Тюрк
7 Отговор

До коментар #4 от "Др Сугамо Томунаки":


Арабската култура няма нищо с турската. Турската култура се крепи на Тенгризма. След разпада на ГьокТурската империя арабите се възползват от това и убиват 75 хиляди турци. Започва асимилирането на турците от арабите и насилствено приемане на исляма. Все още турците които изповядват исляма в тяхните обичаи може да се срещат Шаманистки и Тенгистки обичаи от преди да приемат исляма.

Коментиран от #40


Оценка:
-1 +4

Роби депутати???!!!
8 Отговор
През 1908 година четирима български депутати са избрани в турския парламент: Тодор Павлов, Панчо Дорев, Димитър Влахов и Христо Далчев.

Коментиран от #16


Оценка:
-7 +8

В империята българинът с турско терскере
9 Отговор
Е можел необезпокояван от никого да я обикаля надлъж и нашир, да върти алъшвериш или просто да хайлязува. В Европата само като му видят тескерето и му са се кланяли немци, френци и ингилизи.

Оценка:
-15 +9

Хасан
10 Отговор
Ами история ...

Оценка:
-5 +2

11
Този коментар е премахнат от модератор
Здравей мечо
12 Отговор

До коментар #1 от "мечо":


И да не се обединяват, пак ще ти гушна еврата паричките и лаптопа! И да се научиш да пишеш, щото много трудно ти разбирам!

Оценка:
-0 +4

13
Този коментар е премахнат от модератор
Прав си
14 Отговор

До коментар #11 от "Хасан":


Но са измислили маркуча и чайника! По принцип те никога нищо не са успели да измислят!

Коментиран от #25


Оценка:
-3 +3

Просто е
15 Отговор

До коментар #5 от "Тюрк":


Колкото повече не те иска една булка, и те плюе, ти толкова повече умираш за нея и обсебва съзнанието ти! Освен това обикновения турчин не признава нашите турци за техни хора!

Оценка:
-5 +8

Не съм Хасан
16 Отговор

До коментар #8 от "Роби депутати???!!!":


Ами кого да сложат? След руско-турската война според Раковски и др. в пределите на днешна Турция остават около 7 милиона бяло население домъкнато от Балканите, от които българите са преобладаващи. Можеш ли да сравняваш някой залупен анадолец с белия човек. Точно това бяло население сформира гръбнака на новата турска държава, и това тогава някои видни политици са го признали, а сега се чудите как да го подминавате.

По интересното е, какво става с тия милиони бели хора? Как така за няколко години стават турци? Как им се сменят имената и вярата? Какво става с тия дето не са били съгласни?

Коментиран от #19, #21, #26, #28, #32


Оценка:
-8 +8

17
Този коментар е премахнат от модератор
18
Този коментар е премахнат от модератор
Според Раковски може и да е така
19 Отговор

До коментар #16 от "Не съм Хасан":


Но според архивите е съвсем различно. В ОИ след РТВойна има 12 млн поданици, в България преди освобождението има 3,6 млн. Първото преброяване през 1884г. потвърждава тези цифри. Според теб турците са домъкнали повече българи отколкото са останали в българия. Та цялото това домъкваме на някакво си население е само в мокрите сънища на някои пишман патриоти.

Коментиран от #24


Оценка:
-7 +7

Е ти 5 века
20 Отговор

До коментар #18 от "това е фейк нюз":


Чий ци.ганин беше?

Коментиран от #23


Оценка:
-2 +3

Като са домъкнали бялото население
21 Отговор

До коментар #16 от "Не съм Хасан":


То кой е останал в България? Черното население ли :)))))

Коментиран от #37


Оценка:
-4 +6

плевен
22 Отговор
Използвали са ни по най- грозния начин. Накарали са българските четници да извършат разстрела на султана, министри, генерали...С един куршум- два заека. Хем сме им свършили мръсната работа, хем са разпалили още повече омразата между двата народа.

Оценка:
-2 +1

Даскало
23 Отговор

До коментар #20 от "Е ти 5 века":


Как чий.. Нали няма турско робство, няма древни гърци в Мала Азия, няма византийци, всички винаги са били турци наоколо и тогава турците идват и поробват цялото местно население?!! ХаХаХа

Оценка:
-1 +5

Не съм Хасан
24 Отговор

До коментар #19 от "Според Раковски може и да е така":


Сам си го написал -не турци, а "12 млн поданици" т.е. различни етноси.
Има ли смисъл да спорим?

Коментиран от #30


Оценка:
-1 +3

25
Този коментар е премахнат от модератор
Любо
26 Отговор

До коментар #16 от "Не съм Хасан":


Ха, това и аз съм го чел, не си спомням точно от френски или италиански журналист беше, пишещ по онова време.... че българите като най многоброен бял етнос, фактически градят и създават съвременната турска държава. Със сигърност днешните "турци" с изтрита памет, нито го знаят, нито ще го признаят.

Коментиран от #29, #31


Оценка:
-6 +6

Христо ботев
27 Отговор
Велика държава, велик народ!!! Никога роби, никога под чужд хомот!!!

Оценка:
-2 +6

Хасан
28 Отговор

До коментар #16 от "Не съм Хасан":


Значи " бял човек" е англосаксонец протестант ,католик или евреин ..българина е просто " тъмен балкански субект" ...според западната идеология руснака също не е " бял човек" а азиатец

Коментиран от #33


Оценка:
-5 +7

Ами хайде ти с неизтритата памет
29 Отговор

До коментар #26 от "Любо":


Си спомни де си го чел де...щото е малко смешно да се смееш на някои за изтрита памет пък самият ти да не си спомняш....:)

Коментиран от #38


Оценка:
-1 +1

Явно не знаеш как е устроена
30 Отговор

До коментар #24 от "Не съм Хасан":


Империя. Има ли смисъл да говорим изобщо.

Оценка:
-1 +2

31
Този коментар е премахнат от модератор
Хасан
32 Отговор

До коментар #16 от "Не съм Хасан":


В основата на западната цивилизация е расизма ..даден човек по рождение е "богоизбран" ..и това дава " божие право " да убиеш ,краде,експоатира други народи и култури ..докато при турците или османската култура това го няма ..имало е ясни правила ,закони и задължение ..

Оценка:
-5 +6

Стига бе
33 Отговор

До коментар #28 от "Хасан":


Като грамофонна плоча си! Изчерпан си, това е истината! Иди в Измир на почивка, някое от местните момчета да ти зареди батериите!

Коментиран от #39


Оценка:
-3 +4

Яне
34 Отговор
Да са живи и здрави турските ни братушки, освободили Македония от робството на Балканските Чакали.

Оценка:
-3 +2

Фгтегх
35 Отговор
Да прабългарите са били бели и синеоки

Оценка:
-2 +1

Абе глупак
36 Отговор

До коментар #25 от "Хасан":


От турски ром акъл не искам! Ако беше пич, щеше да се прибереш!

Оценка:
-5 +5

Не си разбрал
37 Отговор

До коментар #21 от "Като са домъкнали бялото население":


На всеки 5 години, 10 000българчета са ставали еничари, техните деизвънбрачни деца, изграждат днес управлението на Турция!

Оценка:
-3 +2

Объркан анадолец
38 Отговор

До коментар #29 от "Ами хайде ти с неизтритата памет":


Няма нужда да си спомня. Турците са вземали момчета от Балканите и най-много от българите и са ги правели еничари, възпитавали са ги насила в своята вяра. Така, че днес в европейската част на Турция има голям % европеидни гени. Но това едва ли са чисти европеиди, а по - скоро фенотипна изява. И тук има бели турски цигони , но с менталност на цигони, все пак с някакво подобрение.

Оценка:
-4 +6

Хасан
39 Отговор

До коментар #33 от "Стига бе":


Какво лошо в това да се пропагандират турски и ислямски ценности !? Братята ти помаци приеха мюсюлмански ценности и правят деца и имат семейни ценности

Оценка:
-1 +2

РЕАЛИСТ БАЛКАНСКИ
40 Отговор

До коментар #7 от "Тюрк":


Научих нещо ново от теб. Мислех, че турците приемат доброволно исляма.

Оценка:
-1 +0

41
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов с коментар за новия бюджет
Пари ще има и за хляб, и за пътища, и за зрелища"

Още бисери
ТОП 5