Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 20:11 6 773 28

Мицкоски: Заев да внимава с приятелството с България

  • северна македония-
  • християн мицкоски-
  • българия-
  • зоран заев-
  • ес-
  • приятелство-
  • мицкоски

Ще има ли съгласие между София и Скопие?

Мицкоски: Заев да внимава с приятелството с България - 1
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски днес на извънредна пресконференция изрази загриженост относно твърденията в последното интервю на премиера Зоран Заев за българска медия, подчертавайки, че казаното от него може да заплашва „македонската идентичност“, предава вестник „Независен“, цитиран от агенция "Фокус".

„Предупреждавам ги в правителството на Заев да не си играят и да не пипат македонската идентичност, защото по този начин те ще се изправят пред целия гняв на македонския народ и македонската нация, не само тук, в Македония, но навсякъде по света. Призовавам македонския народ да следи внимателно тези дни, които са пред нас, внимателно и бдително, заедно с ВМРО-ДПМНЕ и опозицията, да следят това, което Зоран Заев преговаря и за какво е готов, и след това по подходящ начин, ако по някакъв начин обиди македонската идентичност, да реагира и да го предотврати. Ще бъда първият в тази битка“, каза лидерът на основната опозиционна партия в югозападната ни съседка.

Той подчерта, че основава загрижеността на факта, че Заев е казал в интервюто, че правителството приема анекс към Договора за добросъседство, на думите на премиера, че в Република Северна Македония е имало българска администрация, а не фашистки окупатор и това интервю, според Мицкоски, може да се тълкува като първа стъпка към отказ от „македонското малцинство“ в България. „В едно от интервютата си предупредих, че освен Договора за добросъседство има и искане от българските власти за подписване на ново споразумение или анекс към това споразумение, което ще изясни изискванията или по-точно изнудването и сервилното отношение на Заев към източната ни съседка. Така че мога да кажа, че с течение на дните онези първи бледи критики и обвинения от Зоран Заев, Буяр Османи, Димитров и други към мен, че такова споразумение или анекс към споразумение не съществуват, се оказаха обикновена шарена лъжа. Тяхното сервилно отношение е за сметка на достойнството на македонския народ, достойнството на македонската нация няма граници, така че днес те приемат такова приложение към това споразумение, което Зоран Заев потвърди в това интервю“, каза Мицкоски.

Заев в това, както каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, „скандално интервю отрича антифашистката борба на гражданите и правото ни да се позоваваме на това наследство“. „Той приема, че тук е имало българска администрация и практически приравнява македонските борци за независима македонска държава, които са се борили срещу фашисткия окупатор през Втората световна война със същия окупатор и така казва, че Скопие, Куманово и Паланка всъщност са били освободени и не са били поробени през Втората световна война“, обяснява Мицкоски. Лидерът на опозиционната партия е притеснен, както той каза, защото това интервю може да се тълкува като „първата стъпка към отказ от македонското малцинство, което живее в древните си огнища в източната ни съседка“.

И заедно с това отмяната, бруталното обръщане на всички решения, постановени от международни съдилища досега, като Съда за правата на човека в Страсбург, където указанията са ясни и недвусмислени, но засега източната съседка ги игнорира и не ги прилага“, продължи лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. Той също така изрази сериозна загриженост относно, както той заяви, тенденция за промяна на характера и ролята на македонските герои, което е намеса и фалшифициране на „македонската история“.

Мицкоски каза, че „алармира сега, преди да стане късно“ и за да не се случи ново огромно разочарование. Той призова последователите си в страната и в чужбина да следят зорко този процес на преговори с България. „Изслушах внимателно интервюто за българските медии, което очевидно е ласкателство за българската общественост и подготовка за македонската общественост, където Заев неумело и грубо представя тези, които могат да бъдат сериозно нарушение на преговорните позиции и по този начин да нарушат европейското бъдеще на Македония и македонските граждани“, завърши Мицкоски.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мак

    51 5 Отговор
    На Цар Борис му трябва още 6 месеца за да има ЖП връска София - Скопие.Белград затвори границата 8 години до 1956.Днес 2020. 130км-се преодоляват за ТРИ часа. Търся мислещт македонец да ми обясни че това е в полза на двата народа а не на трети страни.На Клинтън в кабинета 8 години е стоял надпис// ИКОНОМИКАТА ГЛУПАКО/.На Заев сигурно стои ЕДИНДИТЕТО ГЛУПАКО.Баща ми расказва как в/у националност Българин се задрасква и се пише македонец тире поданик Българин.Това е когато тито и сталин са още уртаци,когато се скарват Баща ми е отново Българин.За Югославия имш избор или Македонец или Политически затворник на тито
  • 2 мак

    35 3 Отговор
    Зaeв и кoмaния признaхa ли публичнo и дa пoиcкaт прoшкa чe ca лъгaли нaрoдa cи зa AЛ.МAК..Ceгa кaдe e oня c чукa дa cчупи плoчaтa нa иcтинaтa .Тoзи бeшe типичeн примeр зa мaкeдoнcкaтa нaрoдoпcихoлoгия.Aкo имa 10 C.М.и eдин cърбин нa мeca тe вcички ce нaдпрeвaрвaт дa гoвoрят cръбcки.Тoчeн примeр кoлкo им. cтрувa eдиндитeтoт.Кoгaтo прaзнувaт 90 прoцeнтa oт музикaтa cъщo e cръбcкa другитe 10 e БългaрCКA и мaкeдoнcкa.НA ВЪПРOC ЗAЩO E ТAКA OТГOВOРA БEШE НA МAКEДOНCКA НE. МOЖE ДA CE УЖИВA .AКO НEДAЙ БOЖE ИМA КOНФЛИКТ М-У ТЯХ И AЛБAНЦИТE ,ВCИЧКИ AЛБAНЦИ OТ CТРAНCТВO ЩE CE ВЪРНAТ И НИТO EДИН МAКEДOНEЦ.МAКEДOНЦИТE ТЪРCЯТ ИCТИНAТA В БEЛГРAД A ТЯ EДИНCТВEНO И CAМO В ТУРCКИЯ AРХИВ
  • 3 прав е

    6 48 Отговор
    Аз, като комунист и антифашист подкрепям всичко казано в тази статия.

    Коментиран от #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Севда

    23 2 Отговор
    Плашивагинарник!
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 7 Отговор
    ЗАЕВ гледоай си в канчето
    не ни показвай
    среден пръст
    не гори флага ни ЗАХАРИЕВА не е к,чка а защитава БЪЛГАРИЯ МАКЕТА ГЛЕДАЙТЕ СИ ВЪВ вашата чиния
  • 7 Bake Rolls

    8 5 Отговор
    Защо пишете да кажем за фотошопираните снимки на Андреа дебелан..та . Но нито една статия за това , че вече е излезнал Play Station 5 , Факти имах ви доверие !!!
  • 8 Леле леле

    35 2 Отговор
    Такова малцинство в България никога не е имало,не се правете на умни и на интересни,че Европа ки я гледате през крив макарон....Български с кожен салон !!!!
  • 9 Болшешик

    13 19 Отговор
    И те като нас си тачат антифашистката борба. Затова ние никога няма да бутнем монумент Братска могила в Парка на свободата, или да срутим Памтник на Съветската Армия.

    Добре правиме, че не ги пускаме в ЕС. Така рушим омразния ЕС, постиляме си и ние да излезнем от него, ако не се е разпаднал до тогава, но и си подобряваме връзките с Путин и Евразия.
  • 10 хипократ

    17 3 Отговор
    Няма страшно Заевски ,Мичков е много болен....
  • 11 казват си го

    26 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: македонското малцинство, което живее в древните си огнища в източната ни съседка“.

    ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
    Толкова малко малцинство сте в БЮРМ наистина,че си нямате представа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Лост

    28 1 Отговор
    Те македонците да си мислят каквото си искат за България. Ние поне сме лице в лице с тях. Ама Албания дебне отзаде.
  • 14 Перо

    24 2 Отговор
    Прочетох цялото интервю на Заев за bgnes.com. Само “добронамерени” декларации и нищо ново. Според него,излиза,че коренното българско население,в сегашната територия на РСМ,не е знаело,че живее “съвместно”,от много години в друга държава съвместно с друга нация и говорят разбираем език,а Гоце Делчев и другите национални герои,били общи,т.е.имало е две държави,две нации,говорещи два езика,но с обща история за определено време. Разчита се на соросистите,тези глупости да хванат дикиш в ЕС и толупа,да козирува на началниците.
  • 15 MGewehr

    13 3 Отговор
    тея србомакетета съвсвм изпростяха с имена като "Мицкоски".... това го открадоха от поляците!
  • 16 Българин

    13 8 Отговор

    До коментар #3 от "прав е":

    Ти, който си "комунист и антифашист " по-добре отговори не се ли прегръщахте и не воювахте рамо до рамо с "презряните германски фашисти ", пс които заедно запалихте Втората световна война ! Празнувахте ли заедно и Новата 1940 ,че и Новата 1941 години ...!
    Празнувахте !!!
    Изкопай си дупка в земята и лягай ,там ти е мястото !
    И не смей да коментираш !
    В България комунизмът и комунистите са официално признати за престъпни ...!
    Драги ми, престъпнико !

    Коментиран от #25

  • 17 9863856

    29 3 Отговор
    Мицковски продължава с лъжите и старата мантра за древни македонци и македонска идентичност,но умишлено прескача какво се случва в 1944г.Абе вие де видяхте "фашизъм" в Северна Македония?Югославия е окупирана от Хитлер,не от БГ,а като съюзник взема управлението в Македония,старите бълг.територии,но благодарение на БГ не сте разбрали нищо от това което се случва в Гърция,Франция,Полша идр.държави.Цар Борис издейства да освободят всички български военнопленници служили в югославската армия,това са 12000 души,освободени от немски плен,други от италиански в Гърция.Къде другаде се е случило подобно нещо?Тогава НС гласува 10 млр. лева за възстановяване на Македония,срината и изоставена от сърбите,строи пътища ,училища,болници ,помага в селското стопанство.Това също къде другаде се случва от окупатори?А след обяване на война срещу Хитлеристка Германия,пак български военнослужащи с Трета украинска армия освобождават и Македония,Сърбия ,Унгария стигат до Виена.Някои български военни преди изтеглянето са пленени от германските войски.Има един случай в Битоля интересен,,когато населението успява да освободи пленените и да скрие.Когато германците разбират,искат откуп 1 кг злато мисля или повече.Хората от Битоля успяват да съберат,и така ги спасяват.
    Но какво да говориш с македонски югосубстрат сърбоман?
  • 18 Напълно реални

    23 2 Отговор
    Заплахите са напълно реални и осъществими. В Македония всеки ,който кривне от македонизма е наказван най-безжалостно. Киро Глигоров на два пъти подсказа,че си имат Дълбока държава и го гръмнаха та до края на живота си не се оправи. На Борис Трайковски пак същите направиха авиокатастрофата.

    Коментиран от #22

  • 19 Перо

    14 2 Отговор
    В РСМ бетонните глави са зомбирани и непробиваеми! Просто няма смисъл да се губи време и ресурс за глупости. Много са далеч от европейски начин на мислене и интелект. Не стават за кандидат за пълноправен член на ЕС,защото не отговарят на никакви критерии. МВнР да направят необходимото за информиране на другите страни от ЕС,че противоречията,неуредените въпроси и конфликти,в двустранните отношения са много дълбоки и това ще се отрази крайно негативно в ЕС,ако тази страна се допусне до старта на преговорите. Вето!!!
  • 20 Иван

    11 1 Отговор
    Македонизмът трайно се е настанил в РСМ.
    В годините 1918-1941 (23 години) българите в пределите на Вардарска Македония са подложени на яростна асимилация от "правите сърби".
    След като не успяха да сторят това, но внедриха множество сръбски думи, се появи друг проект на Коминтерна, а именно да се създаде нова "македонска нация". И в годините 1944-2020, (76 години), Титова Югославия продължи пъкленото дело с българското население в пределите на Соц. Реп.Мак. Тогава се конструира тка наречение македонски език и така наречената македонска нация.
    Е, добре, България признава това, защото това отговаря на истината.
    Ето това трябва да признае правителството в РСМ и пътя на РСМ към ЕС е отворен.
  • 21 Алооу мицко,

    22 2 Отговор
    Вие сте за съда в Страсбург, да обясните ,с проведен геноцид над етническите българи, писани насилствено македонци
  • 22 Малее, тия

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Напълно реални":

    Да влизат в ЕС, ами тотал щета
  • 23 123

    15 2 Отговор
    Достойнството на Мицкоски няма да напълни стомасите на обиковенните македонци, нито ще ги направи свободни глобални граждани които жиеят и работят където им харесва а не при Мицкоски да го краде. Има снимки от окупацията на фашистите както казва Мицкоски на Македония има и документи,на които явно се виждат как посрещат с радост Българската администрация,полиция и войска. Ако има някой който да се оплаква от репресии в македония не са българо говорящите македонци а албанско говорящите които са нападали полиция,кметове и армия на България. македонците и сърбите са си управлявали на много населени места сами и са си имали и собственна полиция. Този Мицкоски е пълен комунист и работи срещу македонския народ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аве Адолф Хайл

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Не се коси, всеки знае , че по дорнопробни от комунистите в световен мащаб няма .....
  • 26 Защо

    11 0 Отговор
    Защо няма документални предавания по националните телевизии отразяващи посрещането на българската армия в Македония и след това участието на армията ни във втората световна война( сили, средства, жертви, разбиване на СС дивизии във вардарска Македония, доклади на представителите на западните ( Англия и т.н.), наблюдатели за действията на БА( за освобождението на Скопие и т.н.)!!!! За българските военни загинали в битките срещу фашистка Германия!!??? Защо тези въпроси не са поставени в съвместната комисия за историческото минало!!! Къде са окументалните филми за хилядите българи избити и десетки хилядите преследвани от Титова Югославия! Защо оставяме Заев сам да се бори с македонските предразсъдаци и македонските псевдоисторици сърбомани!!?..

    Коментиран от #27

  • 27 И аз това се питам,

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Защо":

    И То отдавна, кога ще извадят факти, документи нашето министерство в ЕС, да се извади истината, а не само плямпате за спорт
  • 28 Аве Адолф Хайл

    3 0 Отговор
    Cръбcкитe мeкeрeтa в Cкoпиe oтнoвo ca в иcтeрия , нo кaквo ли другo мoжe дa oчaквaмe oт дoлнoпрoбни кoмуниcти и бoлшeвики пoд прикритиe нa измиcлeни мaкeнцa .....
Новини по държави: