Last news in Fakti

26 Ноември, 2020 10:00 43 115 116

За какво му е на ЕС Македония?

  • северна македония

Както каза воеводата Каракачанов, мачът е свирен. Само че, не в наша полза. Дано да греша

За какво му е на ЕС Македония? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Паун Цонев за "Епицентър"

На фона на всичките ни социални, политически, здравни и екзистенциални неволи, най-накрая, за да е пълна бъркотията си натресохме/натресоха и Македонския въпрос. След всичките словесни баталии възниква естествено простия въпрос – С какво толкова е ценна Македония за Европейския съюз та толкова са се разбързали да започнат преговори с нея?

Нека хвърлим бегъл поглед към мечтаната от ЕС държава.

Икономика.

По време на Югославия е най–бедната република и дава само 6% от съюзния БВП. Днес БВП на Северна Македония е около 20 млрд. евро, т.е. 3 пъти по–малък от този на най–бедната страна в ЕС България и 5 пъти по–малък от годишния оборот, например, на германската хранителна верига „Лидл“… През 2017 г. безработицата е над 25%, сега при пандемията е още по–голяма. Страна с лошо географско положение, без излаз на море и с почти никакви природни ресурси.

Политика.

Сто процента балкански нрави. Политиците лъжат и крадат, както се полага. Предпоследният македонски премиер, изградил класическа корумпирана балканска автокрация, след загубата на изборите избяга в Унгария, за да се спаси от затвора.

Култура.

Трагикомедия. Бутафорните „антични“ паметници в Скопие са миш–маш от тухли, цимент, камък и стериопор, а най–големият „македонски“ писател–класик Димитър Талев през 30–те години на миналия век, кой знае защо, пише шедьовърът си „Железният светилник“ на български език. Впрочем, то е ясно защо. По–късно по време на културната революция в Македония Талев е преведен на прясно създадения „македонски“ език.

Свобода на медиите.

Нула. Журналистите директно се контролират от властта. И постоянно са въвлечени в разнообразни пропагандни кампании.

Държавен интегритет.

Нула. Преди двайсетина години албанци и македонци бяха пред гражданска война. Гърците им оспорват името, ние им оспорваме езика. Впрочем тук се проявява непреодолимото културно различие между източната и западната част на континента. Например, австрийците говорят немски, но това не притеснява нито австрийците, нито германците. Македонците говорят български и това е огромен проблем за македонците и за българите. Албанците пък дори не ги интересува македонския – те просто си говорят на албански, който наложиха като втори официален език в страната.

Е, за какво му е такава държава на уважаемия Европейски съюз!? Какво ще му донесе, с какво ще го обогати? Просто този македоно–албански батак ще стане бреме и проблем на ЕС. Това е ясно дори и за средно интелигентните бюрократи в Брюксел.

Но очевидно има някаква друга, много по–важна причина да са се разбързали да приемат Северна Македония в обетованата територия на ЕС.

През октомври м.г. американският държавен секретар Помпео при посещението си в Скопие директно заяви, че Македония трябва да се пази от руско влияние. А само преди седмица пак от Вашингтон безцеремонно и леко раздразнено ни информираха, че българо–македонските културно–историческите спорове са едно, а стартирането на очевидно неотложните преговори на Северна Македония с ЕС са нещо съвсем друго.

Вкарвайки Скопие в Евросъюза, и поставяйки го под юрисдикцията на ЕС, щатите искат да отрежат и последния възможен път за руската газова тръба към Сърбия и оттам към Европа, ако успеят да спрат Турски/Балкански поток през България. Това е повече от очевидно. Особено след днешната лаконична закана на новия президент Джо Байдън, че САЩ отново ще управлява света.

Така нещата се изясняват. Братята македонци ще бъдат на всяка цена вкарани в ЕС по важни геополитически съображения. Както се изразяват дипломатите, за да бъдат откъснати от руската геополитическа орбита и да влязат в западната евроатлантическа такава. Така, както по същите геополитически съображения ни приеха и нас през 2007 г., абсолютно неподготвени.

И тука вече няма никакво значение кой на кого краде историята, кой, кога и защо е измислил македонския език, национален предател ли е Георги Димитров, българин ли е Гоце Делчев, македонец ли е Александър Македонски и пр. съвършено безинтересни и досадни факти за западните ментори.

Както каза воеводата Каракачанов, мачът е свирен. Само че, не в наша полза. Дано да греша.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 290 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба яга

    151 22 Отговор
    За какво...ами този опит за Четвърти райх иска да погълне всички европейски държави. По-интересното е защо САЩ толкова настояват БЮРМ да стане част от ЕС, какво ги вълнува тях това.

    Коментиран от #11, #30, #42

  • 2 честен ционист

    93 7 Отговор
    Да депортира камиларите и да си направи буфер, как за какво? Глупави въпроси задавате.
  • 3 Българка

    183 28 Отговор
    Престанете да отвличате вниманието с Р.С.Македония. Позицията на българите, от която няма как да избягат страхливите управляващи,е ВЕТО
    Главният въпрос е да се спре разрухата на държавата и геноцида над българите с оставка и затвор на виновниците

    Коментиран от #23, #54, #63, #79, #102

  • 4 Кой68

    160 12 Отговор
    Все си мисля че със приемането на С.Македония в EU е стремежа да се затвори обръча около Русия.На САЩ и трябват донори във "войната" с/у Русия и кой да поеме евентоален шамар на първа линия.Така се изолира и Сърбия която е приятел на пуснаците.....Може и да греша
  • 5 Sofia

    84 25 Отговор
    Вceки дoшъл в грaдa oт рaзни ceлищa , кoитo зa дa ги нaмeриш , първo трябвa дa ce изгубиш cлeд кaтo ce пoшмaткaт и cмeнят някoлкo рaбoти , къдeтo ecтecтвeнo иcкaт дa ce рaбoти , прoбвaт в пoлициятa и aкo нe мoгaт дa cтaнaт пoлицaи , cтaвaт тaкcимeтрoви шoфьoри.

    Коментиран от #38

  • 6 Ганьо

    83 22 Отговор
    С това описание не виждам разлика от нас. Защо нас ни приеха тогава?

    Коментиран от #8, #44

  • 7 Ivan S

    172 13 Отговор
    Просто на краварите не им харесва да има друга сила освен тях пък била тя и ЕС. На тях ЕС си им харесва и така- беззъб и разединен. За това и одобриха брекзита. Разделяй и владей си работи както никога. Затова и не понасят Русия, голяма територия с много ресурси и потенциал.

    Коментиран от #48

  • 8 Pokoloko

    65 6 Отговор

    До коментар #6 от "Ганьо":

    точно поради същите причини
  • 9 Тито

    94 20 Отговор
    Ми за кво му беше на ЕС България, да пълни на бацо шкафа?

    Коментиран от #10, #60

  • 10 предател

    91 14 Отговор

    До коментар #9 от "Тито":

    Да скапе руските енергийни амбиции, как за какво.

    Коментиран от #21, #43

  • 11 Фейк

    54 3 Отговор

    До коментар #1 от "баба яга":

    Пише в статията, ама няма кой да чете.
  • 12 ха ха ха

    94 14 Отговор
    Няма от кой вече да краде, нас вече ни опоска до шушка, отрови ни водите, съсипа ни икономиката... сега остана да избаберка и Северната, и Албанията и така, после ще се самоизяде 😉
  • 13 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    61 19 Отговор
    Как защо? Така няколко години няма да сме последните в всичко в ЕС .Но това ще е временно само докато макетата ни задминат,но пък е нещо когато ме изритат от властта ще мога да се хваля че съм оставил държавата на предпоследната позиция,и да плюя на воля следващите управляващи!

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Осман

    16 33 Отговор
    Да питам аз, защо нас не приеха?!

    Коментиран от #24

  • 16 Да,да,

    63 5 Отговор
    Точно така са нещата, голям зор, за кво, интереса клати феса-американският
  • 17 МИИИИИ..!

    42 16 Отговор
    За какво му е на ЕС България ?

    Коментиран от #61

  • 18 Гост

    59 3 Отговор
    Абсолютно вярно и точно написано. ++++
  • 19 Последният бойскаут

    90 7 Отговор
    За да може ЕС да си праща боклуците там и да ги гори. Освен това ще бъде пазар за западните стоки. Вярно малък, но пак е нещо.

    Коментиран от #58

  • 20 Перо

    66 8 Отговор
    Приемането на измислената държава и нация в кошарата на ЕС е изгодно само на “дълбоката държава” и глобалистите,където един от представителите в ЕС е СерГей!
  • 21 Медицинска сестра

    47 4 Отговор

    До коментар #10 от "предател":

    Проблемът на USA изглежда,че не е само Русия.Проблем им е и Китай.А РСМ как са зависими от китайски инвестиции?
  • 22 Казва всичко

    35 7 Отговор
    Снимката на мАршал друже Тито казва всичко - латиноамерикански паун,бутафория. Като влезнат в Юропската уния за 20 години ще подменят тая нефелна порулация.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ДЕТ МОРОЗ

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "до бьлгарка":

    НЕ Е ЪЛЖАРКА ТЯ ПРОСТО Е ТРОЛЕЙ
  • 26 Добро утро

    100 11 Отговор
    Много добър анализ. Сега българите ще разберат кои са ни приели в ЕС т. е. европейските и американските мутри с единствената цел :да грабят безскрупулно, планомерно и коварно. Трябва най сетне да разберете че България не е действителен член на ЕС а само придатък и пазар за обезценените европейски боклуци. Българският народ живее с почти 10 пъти по ниски доходи. За какво членство става въпрос тогава? Ние сме на геополитическата мушка на световните олигарси. Точка по въпроса.
  • 27 Кемаф

    54 15 Отговор
    Наще предатели до кога ще ги търпим.Янките да се махат от България.

    Коментиран от #29

  • 28 Любен Стойков

    21 69 Отговор
    Мачът е свирен. ВМРО и ВМРО отсвириха мача в полза на Сърбия. Русия си е Русия. Тя, като САЩ гледа да прокара своите интереси. За целта Русия си има русофили, рублояди, живковисти, титовисти и в РС Македония и в Р България. Тези надуват свирките въпреки, че мача е свирен, за да направят кефа на Сърбия, която да ги похвали на Русия, която да им даде някоя рубла...Сиромашията и простотията навсякъде по света идва от русията! Не съборим ли МОЧА в главите си, никога няма да изправим тези си кухи глави.

    Коментиран от #37, #91, #92

  • 29 Фъкoff

    13 10 Отговор

    До коментар #27 от "Кемаф":

    На гнил чеп, мравките му са виновни...
  • 30 Иван Янев42

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "баба яга":

    Вие не сте прочели внимателно статията. В нея всичко ясно го пише.
  • 31 Заради

    33 6 Отговор
    Кауфланд и Лидъл.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 любител историк

    74 3 Отговор
    Много добра статия.Ако българските политици преди 107 години си бяха отговорили на въпроси нямаше да изгубим Беломорието заради чукарите на Македония.
  • 34 Българин

    5 3 Отговор
    Мястото на Македония е "друго" ! В сферата на политиката, мястото на Македония е..., когато аз бъда уреден в "конкретен етаж" на политиката, тогава ше стане факт "истинската работа" !
  • 35 Човек

    9 8 Отговор
    Истината е , че БОГ на Македония е ТАНГРА ! Тва е друга тема, ама важна и реална !
  • 36 681

    10 22 Отговор
    супер, да им го турат на братушките
  • 37 Бивш Главен Склададжия,Военна рампа- БДЖ

    20 6 Отговор

    До коментар #28 от "Любен Стойков":

    А ти лапаш центове и шекели...!!!Явно за друго не ставаш...!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Shponka

    11 17 Отговор
    A за какво й е на Русия Македония? За какво и бяха Украйна, Грузия, Афганистан и много други преди това?
  • 40 909

    38 5 Отговор
    3 пъти по–малък от този на най–бедната страна в ЕС България и 5 пъти по–малък от годишния оборот, например, на германската хранителна верига „Лидл“- ми значи и България е с по-малък БВП от Лидл )))
  • 41 Историка

    26 11 Отговор
    макетата си имали Гоце Делчев, е ние пък си имаме Агент Гоце и неговия пряк началник Генерал Гоцев, който скоро почина !!!!
  • 42 Тисъна

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "баба яга":

    С чужда пита да правят майчин помен...
  • 43 Шуми Марица

    14 5 Отговор

    До коментар #10 от "предател":

    Бъдете сигорен, тиквун ще построи,трасето на турски поток през БЪЛГАРИЯ до изборите, Меркел северен поток две ,тя лобира за протежето си у нас и в Турция, киното свърши до края та годината
  • 44 Гъссст

    23 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ганьо":

    Много просто автора на статията го е казал ясно и точно по въпроса за русия но или не се е сетел или го е премълчава БЕЛИ РОБИ ефтина работна рака за икономиките на големите братя един пример маки работи като шофьор взима от 1500 до 1800 евро ние тука отдавна го минахме този период и сега им искаме по европеиски заплати зато ва им трибва други агнета живи да дерът това е ена от причините заради които приемат такива държавици кът наща

    Коментиран от #104

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Наблюдател

    34 3 Отговор
    Автора е прав, безогледно вкарване на куцо и сакато в ЕС е с единствената цел да се пречи по всякакъв начин на Русия! Нямат значение никакви "Европеиски ценности" или някакви демократични такива! Там където върлуват политическите цели Демокрацията се тиква в чекмеджето и е нищо повече от празни приказки за наивници !
  • 48 Баджа

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ivan S":

    И с БВП колкото Южна Корея. Колкото Холандия. Горна Волта с ракети...
  • 49 Проф Вучков

    15 4 Отговор
    Все едно чета статия за България 1 към 1......
  • 50 Anon

    19 5 Отговор
    "Пoлитикa.
    Cтo прoцeнтa бaлкaнcки нрaви. Пoлитицитe лъжaт и крaдaт, кaктo ce пoлaгa. Прeдпocлeдният мaкeдoнcки прeмиeр, изгрaдил клacичecкa кoрумпирaнa бaлкaнcкa aвтoкрaция, cлeд зaгубaтa нa избoритe избягa в Унгaрия, зa дa ce cпacи oт зaтвoрa."
    ---
    Т.е като в България :)
  • 51 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 12 Отговор
    Българи и Македонци два братски народа

    Коментиран от #69, #82

  • 52 БЮРМ/FYROM

    7 10 Отговор
    България обича Македония
    Две държави два братя
  • 53 Разпиздяев

    9 3 Отговор
    Износът на Русия в долари е колкото на Швейцария.
  • 54 Си ган

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Престани да ломотиш едно и също, ако ще има промяна, тя ще е месец Март - идете и гласувайте..дотогава си седиш кротко и се пазиш...
  • 55 Любител Географ

    18 1 Отговор
    Не знам на мен ли ми куца географията, но за да мине по "последния възможен път газовата тръба" през македония за Сърбия тя трябва отнякъде да влезе- през България или Гърция ( които са членове на Европейския съюз и НАТО) или през Албания ( което значи, че тази тръба е стигнала почти до Италия и е взела да се връща.). Много плитък ми изглежда този довод.
  • 56 Македонец

    10 36 Отговор
    Стига сте се занимавали с нас. Гледайте си вашата черга. Хубава държава беше 90 години когато продавахте гащи и жените ви работиха по публичните домове. Както сте казали ' не дай си боже сляпо да прогледа.

    Коментиран от #67, #68, #73, #83

  • 57 англията

    3 5 Отговор
    Да заместят англията как за какво.
  • 58 Хаджи Хаджи Българин

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "Последният бойскаут":

    Гледай филма " Октопод" с Корадов Карани! Там всичко е разказано! Истоточният Блок, когато падне, това са огромни пазари и ресурси! Дори сме свидетели, на заграбване на интелектуалните ресурси на България и Источна Европа! Първо " Зелена карта" за САЩ, а след това, 2002 и за Германия!
  • 59 СусБе

    11 3 Отговор
    Я с маке да седнем на маса да пием ракия... - НИКОГА!
  • 60 Шарана

    15 8 Отговор

    До коментар #9 от "Тито":

    Евроатлантическата империя е най голямото зло за света.
  • 61 Отг

    17 6 Отговор

    До коментар #17 от "МИИИИИ..!":

    За грабеж и плацдарм за война срещу Русия. Войната е планирана от САЩ, но Европа трябва да я води и да погине.
  • 62 стоян георгиев

    11 1 Отговор
    много правилно автора е описал ситуацията в македония ,само дето е задал неправилно въпроса.правилния е за какво му е на ес македония?
  • 63 Едуард Петров-Едо

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Някои жени българки, с женски имена, са по мъже от някои мъже! Съгласен съм с написаното от българка, но как се казва, явно си е забравила името! Биологичното е важно, но Духовното е неизмеримо по-важно! Биологичното е временно, а Духовното е Вечно!
  • 64 йокин

    13 5 Отговор
    Чак не ми се вярва, да има ПО-ЗЛЕ ОТ НАС.
  • 65 Дреме ми

    14 2 Отговор
    Как защо?!За да си пласират боклуците така както у нас...

    Коментиран от #84

  • 66 Шаран БГ

    14 2 Отговор
    Мачът отдавна е свирен !! Преди 30 години......Когото си харесат янките - той ще управлява ,т.е. ще краде пари законно. И каквото му кажат, това ще върши ! Като цар Фердинанд ще плещи глупости и когато стане нетърпим, ще духне посред нощ оттатък Океана
    В новата ни история единствен, който си е позволил да вкара бивши властници в затвор е Ал. Стамболийски. За " благодарност " само след 2-3 години му отрязват главата като на пиле . Това си е по нашенски - преди това имаме още двама Премиер - министри безжалостно убити.
    Е-е-е,?? Кой се наема да прати в затвор бати Бойко. Много ми се иска да го видя !
    Че нашите ше "клекнат" пред САЩ и ЕС си беше по-вече от ясно! Ама защо и на кого е нужна РСМ в ЕС, може още дълго да се гадае и пише -- все тая. Още като се нахвърлиха немци и френци срещу РБ стана ясно - наистина мачът е свирен и не бе изгодно за нас да се ерчим, като японски петлета - трябваше да се извлекът ПОЛЗИ !!!
    Добри войници, добри крадци - лоши търговци !!Преди години хубаво сме си опазили евреите от Хитлер - нищо хубаво не сме научили от тях..........
  • 67 Анонимен

    22 1 Отговор

    До коментар #56 от "Македонец":

    А бе македонец, на какъв език написа коментара хахаха
  • 68 В 19 ти век

    18 3 Отговор

    До коментар #56 от "Македонец":

    Който не е ходил на гости в македонска къща,само той не знае,че отношението към жените им е като робини - само търчат принасят,раздигат и стоят дивин чапраз на мъжете. Тия по манталитет са в 19-ти век.
  • 69 Ончо

    17 1 Отговор

    До коментар #51 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Правилно е-един народ две държави! Няма македонски народ, език - няма и да има. Те албанците знаят..
  • 70 sdf

    13 2 Отговор
    Евала за статията ! Браво !
  • 71 ПенчУУУУУУ

    14 1 Отговор
    Османе,
    Не ви приемат защото сте 97% териториално в Азия.
    А мисловно 99% в Ориента, при това с 200 години назад.
    Разбра ли ме?
  • 72 SDS

    7 1 Отговор
    Дано чичи Сам не ни я натресе за да я интегрираме.Сапуна и банята от Европата,и тогава паспортите от нас.
  • 73 Коментатор

    16 0 Отговор

    До коментар #56 от "Македонец":

    Чудесно! Може да си гледаме само ''нашата черга'' и изобщо да не поглеждаме към Нова Македония. Но ще трябва да забравите за ЕС, докато не стане ясно, че македонският е осакатен български, че до 1949 година няма никакъв македонски народ, докато не възстановите по паметници и в книгите изчегърканата и заменена дума ''български" с ''македонски", което си е едно към едно елементарна лъжа. И докато не станете достатъчно възпитани и не започнете да уважавате съседите си и да престанете да се самозалъгвате. Никой не е против да си градите държавата. Но да забравяте кои сте и да правите така, че България да е мръсна дума у вас е факт, който не може да се премълчава. Но ми е трудно да си представя как след повече от 70 години промиване на мозъци от Титова Югославия и сега от местните патриотари ще настъпи някаква сериозна промяна в македонците, но питайте бабите и дядовците си какви сте, и се заслушайте в езика, който те говорят... на съвременния ''македонски'' ли ви напомня...?

    Коментиран от #76

  • 74 Iron fan

    16 1 Отговор
    Я стига с тази измислено държавния (Македония) според мен не трябва въобще да ги приемат в Евро съюза никога, защото такива държава Македония или Северна Македония въобще не съществува нито македонски език нито македонци.
  • 75 Митко

    12 0 Отговор
    Как ще се развият нещата в бъдеще?
    1. Джо Байдън започва да "управлява" света на 20-ти януари 2021 г.
    2. През март 2021 г. се избира нов парламент и ново правителство в РБ.
    3. Брюксел и Вашингтон оказват силен натиск на новото българско правителство.
    4. РБ дава ход на преговорите за членство на РСМ в ЕС.
    5. РСМ става член на ЕС.
    6. Споровете за историята, за македонския език, за македонската идентичност ще продължат вечно.
    6. Никога няма да зарасне раната за принудителното отдалечаване на народа на РСМ от своята татковина - "Майка България".
    Всеки гражданин на РСМ ще си задава въпрос как се е създала неговата държава и като се порови в архивите, ще види, че неговата татковина е изкуствена Коминтернова и Титова.
  • 76 Владислав

    26 2 Отговор

    До коментар #73 от "Коментатор":

    Бях в Скопие през 2001 година. На гарата, на една фасада е останал надпис, от 1963 година, от голямото земетресение в Скопие, отнело живота на хиляди жители и разрушило много сгради.
    Този надпис е законсервирал звученето на македонския език от това време. И той е максимално близък до българския.
    Сега този надпис е "преведен" на литературен "македонски" език.
    За жалост, той се преподава в училищата, в университетите, с него се пишат книги и вестници, нариат го "книжовен" или "официален" македонски език. Той изобилства с изкривени български думи, множество сръбски думи, премахнати букви и срички, добавени букви и срички, променена интонация, която копира сръбската интонация и т.н. с една единствена умисъл на създателите - да бъде малсимално отдалечен от българския език.

    Коментиран от #78

  • 77 сноу

    8 2 Отговор
    Че то и децата знаят защо...Няма как америте да са отгоре, без да са стъпили на празни кратуни отдолу...
  • 78 Коментатор

    20 2 Отговор

    До коментар #76 от "Владислав":

    Това, за което споменаваш не е от 2001 г., но не е и от толкова отдавна. Така че може да си представи човек каква масирана антибългарска кампания се е провеждала в Югославия, за да накараш народ да си забрави корените за малко повече от 50 години. Със сигурност е имало гонения и насилствено помакенончване. Преди време гледах документален филм, в който се показва как възрасти мъже стоят в класна стая и учат наново азбуката и новосъздадения си ''роден македонски''. Мъчително беше да гледаш как тези хора на възраст учат един изкуствен език, а след часа като им зададат въпрос проговарят нормално. Това е ужасна лична трагедия - да пречупиш езика, нрава и самосъзнанието на един човек. Македония е създадена в лъжа и чрез асимилация на българите там, така че те да се откъснат от България. Наглостта на Сърбия и на СССР достигна до там, че да се говори за претенции към благоевградско. Почти съм уверен, че 80% от македонците сега не вярват, че дедите им са българи. Пропагандата там ни нарича ''татари'' и ''фашисти'' - това са любимите епитети на македонско-сръбската пропаганда. Македонският върос е загубен за нас. Сега е важно поне да запозим достойнството си като народ...

    Коментиран от #111

  • 79 Дългия

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    За какъв геноцит говориш? Спри с белото!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Каквото повикало, такова се обадило

    9 1 Отговор
    НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ РСМ И БЪЛГАРИЯ! СЪРБОМАНИТЕ - ПЛЯКИ В РСМ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА БЛИЗО СТОЛЕТИЕ ГОНЕХА И ИЗБИВАХА ОСНОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ - БЪЛГАРСКОТО,ПОДТИСКАХА ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ, КУЛТУРНО И ВЕРСКИ ВСЯКЪКЪВ ОПИТ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯТ. ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ В БЪЛГАРИЯ СА ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА РСМ. НЕ МОЖЕ ПОТОМЦИТЕ НА ИЗГОНЕНИТЕ ОТ БАЩИНИТЕ ИМ ОГНИЩА, ДА СА ПРИЯТЕЛИ С ОНЕЗИ ПРЕСТЪПНИ МАКЕДОНСКИ БОКЛУЦИ.А И ТЕ, ПОСЛЕДНИТЕ ГО ЗНАЯТ ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ!
  • 82 И аз да кажа

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Били са братски, след 70 години промиване на мозъци от сърби и руснаци вече не са, освен това най-опасни са комплексарите, когато бранят заблудите си! Няма да ни заобичат, за жалост, но не трябва да допускаме да отхапват от историята ни!! Освен това може да е за добро- това с братството е рискова работа- нали знаете, че повечето убийства (освен при обир) са между роднини! Затова, да се гарантира спазване на договорите, пък за обичането и братството- колкото, толкова!
  • 83 И аз да кажа

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "Македонец":

    Моля!!! КОИ 90 години? Че тя от създаването й няма 90! 90 ще станат през 2035.
  • 84 Айде бе

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Дреме ми":

    Щото сме един "огромен" пазар ! Нещо към 2-3 % правим общо ако ги приемат, при това с покупателна способност около 1/3 от западната. Повечето писаници тук са несъстоятелни и претенциозни
  • 85 До 56 Македонец

    3 1 Отговор
    Имаме прекрасни жени в провинцията Македония. Чудни с цицони балони, дупеннца мммм, такива фатки знаят такива пози оооо. Не разбрах за тези българки ли казваш че са по публични домове?????
    Друг въпрос.... На какъв език си пишеме с вас????

    Коментиран от #87

  • 86 македонец

    2 2 Отговор
    А за какво им е на Е.С. прогонените татари от Б-я.
  • 87 македонец

    2 2 Отговор

    До коментар #85 от "До 56 Македонец":

    Говоря и пиша на 5 езка ама няма да ме разбереш.

    Коментиран от #105

  • 88 Дед Мороз

    1 0 Отговор
    КаГеБешковци, УДБАши и КаДеСерковци со заби и ногде терат МЪКЕдония во желбите си да я видат уедно со "БРАТСКА РУСИЯ"
    "НЕ СЕ ГАСИ ОНО ЩО НЕГАСНЕ!", ГО РАЗБРАХТЕ ЛИ КРЪГЛИ КАПИ?

    Коментиран от #89

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ГоЩо

    3 0 Отговор
    Цялото поведение показва,че те са си една обикновена,дълбока,Българска провинция!
  • 91 Банскалия

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Любен Стойков":

    Ех ако можеше ей тъй наеднажки наместо рашки навсякъде по света людето да станат западняжки...
  • 92 аха

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Любен Стойков":

    С това твое мислене, може да ти сменят името, вярата, писмеността и един ден ще се събудиш като Асан американофила в потури и с фес между ушите ти. Каква ще е разликата между теб и "любимите" ти продажни комунисти тогава?
  • 93 Манги

    1 2 Отговор
    Ако не беше Македониа немаше да я има Булгариа
  • 94 Манги

    2 0 Отговор
    Каракачанов бил воевода..хахаха. Жамбазки какъв е? Райна Княгинята на тез цървули ли?
  • 95 Македон :Д

    1 0 Отговор
    Жалко,жалко,Страшно много народ измря през войните за тези чукалаци.
  • 96 Македон :Д

    1 0 Отговор
    Каракачанов е войвода на маса!!!!!!!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Кадир

    4 0 Отговор
    Значи макетата ще ги вземат в ес и нато по нареждане на сащ.с цел дане би да залитнат към русия.и окупаторите сащ си мислят че като заграждат русия и тя ще се предаде.само че ракетите излитат от всякъде и отиват там където трябва.държава като русия не може да бъде унищожена.и те го знаят.
  • 100 Смех !

    3 0 Отговор
    "Воеводата Каракачанов" !?!?! По-голяма глупост не бях чел ! Във Влашко,никога не имало хайдути,камо ли воеводи ! Агент Иван доносника на КДС !
  • 101 гост

    1 1 Отговор
    Много хора тук са се загрижили за руските интереси,а къде са българските,май русофилията е по-заразна от ковид и няма Родина всичко за Русия.

    Коментиран от #109

  • 102 Лея 13

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Престани да пишеш тъпотии и да въртиш една и съща мантра!На всяка различна статия ти си имаш един и същ коментар.Жалка/жалък си!!!
  • 103 Ето за това

    1 0 Отговор
    За да има с какво евро зелките да оправдават високите си заплати, хонорари от комисии и естествено любимата част на всеки бюрократ: Бонусите !
  • 104 Виж сега

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гъссст":

    Ходи да караш камаз в путинията бе
  • 105 Лея13

    0 0 Отговор

    До коментар #87 от "македонец":

    Не думай! Значи си полиглот:) Като ви знам какви сте кухи лейки и безкрайно простовати, мисля че здравата ментиш!Ако не е така, значи слагаш в кюпа на петте си езика "македонски", български, албански и сръбски!Така вече мога и да ти повярвам:)А, сигурно знаеш петнадесет английски думички... Готово! Наистина си полиглот :))
  • 106 Стефан

    0 1 Отговор
    По време на посещението на Брежнев в България през 1972 г. Тодор Живков му разказва за отношенията с Югославия. "Сталин ни спаси" - заключава той, имайки предвид противопоставянето на съветския ръководител на федерацията между НРБ и СФРЮ. Г. Димитров се беше съгласил Пиринският край да мине към Македония в бъдещата федерация. ТЖ беше прав - днес федерацията нямаше да я има и ние щяхме да сме без Пиринския край.

    Коментиран от #108

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Мисля

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "Стефан":

    Тия може да си ги говорите на болшевиките вечеринки...затвор за вас.
  • 109 Гостилничар

    1 0 Отговор

    До коментар #101 от "гост":

    Хвала Госпожо или Господине, ама факти. бг е
    руски сайт... какво друго да очаквате от тях!
  • 110 Стефан

    0 0 Отговор
    До # 108
    "Мисля", но няма мисловен процес.
  • 111 Владислав

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Коментатор":

    Как са действали Титовистите след 1944. Армията на Тито, под педлог, че се бори срещу остатанали български фашисти, изжива без съд и около 20 000 македонски българи, и около 100 000 вкарава в затворите, които малко по-късно ги ликвидира и тях. Изгаря всички книги, които са на български на клади така, както Гъобелс гори книги по време на Третия райх. Всички книги, учебници, вестници, и печатни издания, се "превеждат" от новосъздадени "редактори". В РСМ не можеш да издаваш на майчиния си диалект. Защото в Струмица, Битоля и Охрид старите хора говорят на много лек и приятен български диалект. Но ако един писател от охрид пише на своя диалект, дава ръкописа в редакцията, там го превеждат на "литературен македонски" език, и после самия автор не може да си разчете написаното. Според мен не трябва да се занимаваме с такива хора. Организират международни конгреси и семинари на македонския език. Във всички Европейски университети се изучава македонска филология години наред. Обучена е цяла армия от международни учени, които вече са убедени македонисти. Много трудно може да се спори с тях на международното поле.

    Коментиран от #114

  • 112 Благой

    0 0 Отговор
    Едно кратко разяснение. Тука няма и никога е нямало значение кой е прав и кой е крив. От значение е кой дава заповедите и кои са регионалните му изпълнители. Алианса казва а вече Гръцките маневри се явяват изпълнителни за нас. Погледнете историята и ще ви се изясни кой какво ще поиска за да му се удовлетворят апетитите
  • 113 Милен

    1 0 Отговор
    Адолф Хитлер "проми" мозъците на немския дисциплиниран народ за десетина години.
    Македонизмът, развихрил се на свобода след 1944 година "проми" мозъците на жителите на РСМ като създаде измислената "македонска нация", изкуствено създадения "македонски език" (на базата на диалектна форма на българския език) и открадна голямо "парче" българска история, за да узакони тази нация. И такава държава ще влиза в ЕС.
  • 114 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Владислав":

    отговора е един ???? докато не се пишете българи но униа никогда
  • 115 дончичо

    0 0 Отговор
    нещо од Нова Македониа...Можеме да благоглаголиме дека Европската Унија е супердржава, федерација или конфедерација, но ЕУ беше и си остана економско-пазарна унија во која доминираат себичните интереси на националните држави
  • 116 четете

    0 0 Отговор
    и се наслаждавайте......Единствената земја, која го посакува почетокот на пристапните преговори на Северна Македонија со ЕУ повеќе од Германија, е Бугарија, вели во интервју за германскиот весник Франкфуртер алгемајне цајтунг, бугарскиот премиер Бојко Борисов. Тој смета дека најголемиот проблем е тврдењето за постоење на македонско малцинство во Бугарија, а Македонците ги смета за преобратени Бугари.