Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 19:00 27 274 54

Българската дипломация не помни такъв провал, вината е на Захариева

  • северна македония-
  • бойко ноев-
  • българия-
  • ес

Една от причините да стигнем до това положение е, че върху тази сложна материя се упражняват дилетанти

Българската дипломация не помни такъв провал, вината е на Захариева - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойко Ноев, военен министър в две правителства и бивш посланик на България в НАТО, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

- Противно на логиката, че след ветото на България за началото на преговорния процес за Европейския съюз със Северна Македония двете държави ще тръгнат към активен политически диалог, виждаме точно обратното: активен политически дисонанс. Палитрата се простира в широк диапазон и обхваща всевъзможни изкази: като се почне от "македонските правителства не са нормални" на вицепремиера Каракачанов, та се стигне до "България не може да излезе от времето на Тодор Живков" на президента Пендаровски.

Във видеоконферентна среща с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и на Швейцария в понеделник премиерът Бойко Борисов коментира, че за диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси е необходимо желанието и на двете страни, което обаче не е налице. Точно обратното: двете страни видимо втвърдяват позициите си и засега няма изгледи за пробив. И съвсем необяснимо изглеждат на този фон надеждите на Скопие, че може да има промяна в българската позиция в рамките на Германското ротационно председателство на Европейския съюз, което изтича в края на годината.

Откъде черпят оптимизма си за промяна през декември македонският премиер Зоран Заев и неговите министри? Темата продължаваме с военния министър в две правителства и бивш посланик на България в НАТО, дипломатът от кариерата Бойко Ноев. Посланик Ноев, защо стигнахме до втвърдени двустранни позиции, които безсмислено кореспондират с нездрав оптимизъм за положителна развръзка?

- Стигнахме дотам, че Република Северна Македония ще остане без начало за преговори, а България ще остане неразбрана от своите съюзници и партньори в безпрецедентна международна изолация. И този негатив се натрупа на нашето правителство след провалите с коронакризата, проекта за бюджет, спадът на чуждите инвестиции и т.н. Това беше, казано с обратен знак, черешката на тортата на неуспехите на сегашното ни управление.

Причините са много, зависи от коя страна ще се погледне. Това е и сложна картина от заблуди и илюзии и от двете страни, на опити за хитруване от македонска страна, но е и, разбира се, въпрос на недооценяване на собствения ресурс за реализиране на интересите.

Македония все пак е по-малка държава от България, и в края на краищата битката на която тя тръгва, тя ще я загуби, както загуби апропо битката с Гърция. И да ги питаме нашите македонски приятели защо това им е необходимо? Защо им е необходимо, след като ние сме казали, че признаваме тяхната идентичност, че признаваме правото им да определят, какъв език говорят. Въпреки това те продължават да настояват за неща, които опират вече до кокала на историческата памет в България, до тънките струни на българското общество. И това няма да стане. Те просто счупиха делвата, за голямо съжаление.

От друга страна, вината е и у нас. И вината е у нас, защото ние недооценихме значението на проблема с Република Северна Македония или Македония, както искате да я наречем, един проблем, който седи в съзнанието на милиони българи вече повече от 100 години.

В страната ни има поне 2 милиона потомци на българи, които са били изселени насилствено, прогонени от тези земи. Така че в различни исторически периоди нашите правителства са обръщали различно внимание, но като правило с този въпрос са се занимавали изключително компетентни хора. С този въпрос са се занимавали дипломати с дългогодишен стаж, политици с дългогодишен стаж.

Една от причините да стигнем до това положение е, че върху тази сложна материя се упражняват дилетанти. Това е една от причините. Това ни докара до лош договор с Република Северна Македония и до лошо провеждане на преговорите за влизането им в Европейския съюз.

- Посланик Ноев, какво трябва да се оправи в този Договор за сътрудничество и добросъседство? Очевидно той не е достатъчно конкретен, но какво налага в него актуализацията му и как тя да се осъществи?

- Смятам, че трябва да се подпише нов договор, цялата логика говори за това. Но ние преди да тръгнем към актуализацията, трябва да отстраним причините, които ни докараха дотук.

- Как да ги отстраним?

- Ако приемем, че Договорът трябва да се промени, това е едното условие, второто е управлението на преговорния процес. Значи, не е възможно, просто умът ми не го побира, как при ясна позиция на парламента, при политически консенсус на всички политически сили в България плюс премиер и президент, нашите съюзници и партньори идват и ни казват: „Ние не ви разбираме. Ние не знаем, вие какво имате предвид“.

Извинявайте, как така ние толкова години вече не можем да обясним, какво имаме предвид? На кого всъщност е работа да обяснява, каква е позицията на България? Това е работата на Външното министерство и в частност на министъра и пряка отговорност на министъра на външните работи. А министър Захариева изглежда, че е взела този въпрос на ръчно управление, самостоятелно, игнорира експертния опит на голяма част от хората, които са работили в тази област, и докарва тези неща дотам.

Никога в новата и по-старата история българската дипломация не помни такъв провал във външната си политика. Няма такова нещо. И вината за това е лично на Екатерина Захариева. Съжалявам, че трябва да го кажа. Освен ако не е действала под непосредствените разпоредби на премиера, в което аз обаче не вярвам, съдейки по неговото поведение.

Затова колкото по-скоро г-жа Захариева си отиде или колкото по-скоро Борисов приеме нейната оставка, толкова по-добре е за интересите на България. Тази халтура повече не може да продължава. И вие вижте какво се случва: нон-пейпъри писани на коляно, вижте провала в Берлин.

Много хора се чудят, какво всъщност България иска да постигне. И затова виновна лично е тя, и това трябва да се знае, защото не трябва да има никакво съмнение и размиване на отговорността.

- Посланик Ноев, вие настоявате за оставката на министъра на външните работи Екатерина Захариева, но кой ще дойде на нейно място в този сложен момент? И как ще се разчете тази оставка и в Македония, и в Европейския съюз? Няма ли да се сметне за победа на македонизма?

- Това не може да се сметне за победа на македонизма, защото който и да дойде след г-жа Захариева ще въведе ред, който на македонизма няма да му се хареса. Аз не предлагам г-жа Захариева да си подаде оставката, защото са били грешни позициите, които отстоява, а за това, че тя не е могла да защити позициите, ясно заявени от цялото българско общество, и подкрепено от 90% от българите, освен от парламент, както казах, и от премиер, президент и т.н. Това е разликата.

Нас не ни обвиняват в това, че не сме прави, а за това, че не ни разбират. Нас не ни разбират, какво искаме да кажем. Това трябва да знаят слушателите. Това е само заради некомпетентност. А кой може да я смени? Това е работа на премиера, но аз познавам поне 5 старши дипломати от Министерство на външните работи, които са минали през цялата кариера, занимавали са се и с тези въпроси включително, били са посланици, били са зам.-министри. Всеки един от тях ще бъде прекрасен външен министър.

- Кои са те? Бихте ли казали имена?

- Не, имена не мога да кажа. Не искам да им създавам проблеми на хората, аз ви казвам моите лични впечатления. Но искам да кажа, че хора има, и те са уважавани, уважавани по света, не просто сред дипломатическата общност в България. Ние имаме евродепутати с доказани и политически, и експертни качества. Ето вземете например, ето, ще ви кажа едно име – ето Андрей Ковачев, ето един Андрей Ковачев. Надявам се да не му създам проблеми на него със споменаването на неговото име. Но той би могъл да бъде прекрасен външен министър на този етап в това политическо управление, с политически опит и т.н. Така че има кой да смени г-жа Захариева, и това трябва да стане час по-скоро, за да се въведе ред в нашата позиция.

Защото този въпрос ще отнеме много време, той ще бъде във фокуса на българската дипломация години наред. Той няма да бъде решен сега.

Тепърва предстои окопна война за обратно възстановяване на доверието на нашите партньори, за изясняване на нашите позиции и наваксване на загубеното. Затова човекът, който поеме Външно министерство, трябва да може да се справи с тази задача.

- Посланик Ноев, ако вървим по градацията на така очертаващите се от вас стъпки: оставка на министъра, актуализация на Договора за сътрудничество и добросъседство, след това какво следва?

- Аз мисля, че най-напред и двете страни трябва да се оттеглят на размисъл. Да оставят страстите да улегнат, да видят двете страни, всяка една от тях дали и какво е възможно да бъде спасено от това грозно бойно поле, което се очертава.

Тези тежки думи, които бяха изречени, особено и от македонска страна, но и от наша страна, те няма току-така да отшумят. Тази кампания, това горене на българското знаме, тези средни пръсти, които се показват, апропо и премиерът Заев така по някакъв начин се включи в тази кампания, това няма да отшуми толкова бързо в българското общество.

И ние не трябва да караме и българските граждани да забравят това. Нека да знаят какво значи войнстващ македонизъм. Ето с това България трябва да върви напред, защото това България има предвид. Нека Европа да го види. И да види Европа бързането какво може да доведе в европейските отношения. Защото България има отговорност да не вкарва двустранни проблеми в Европейския съюз.

България не просто така налага вето на началото на преговорите, а прави това от отговорност, разбирайки, че ако влезем заедно с Република Северна Македония в европейското пространство, всичко това, което се случва днес, ще се пренесе там, и ще бъде много по-ожесточено. Затова в никакъв случай преди решаването на тези въпроси ние не трябва да даваме съгласие за начало на преговорите.

И опорните точки, които за съжаление се споделят и от някои либерали в София, аз даже не ги разбирам, това, че видите ли Русия щяла да влезе там, Китай щял да влезе, щяло да има друго геополитическо влияние - Република Македония е член на НАТО, приключиха с геополитическите влияния, приключиха. Ние да си гледаме руските тръби през България, да не се страхуваме, че Русия ще влезе в Република Македония, или Сърбия, или Китай.

Вече има кой да се бои за Република Македония и за нейната сигурност. Така че на първо място пак: двете страни да се оттеглят на стратегически размисъл, да проявяват стратегическо търпение.

На второ място новият парламент и правителство да поставят този въпрос – отношението с Република Македония и нейната европейска перспектива чрез приоритетите, подкрепено разбира се от общонационален консенсус, и ресурси.

Македонската страна в момента използва инфраструктурата, създадена от битката ѝ с Гърция около името, знамето и т.н. Те са доста напред с материала. Ние се водим от романтика, от мечти, от братства и т.н. Тук играят пари, тук играят усилия, тук играе мобилизация на политическия ресурс. Ето това България трябва да го направи, то ще струва пари, но трябва да се направи. Така че след това, разбира се, след като се оттеглим на размисъл, да погледнем още веднъж върху документите за фундаменталните позиции, да видим какво ще искаме, как ще искаме да изглежда новият договор подобно на договора с Гърция.

И тук ще отворя една скоба, нека народните представители да сложат на масата двата договора – нашият договор с Република Македония от една страна и Преспанския договор с Гърция от другата страна, и да видят огромната разлика, където апропо Гърция решава въпроса за езика вътре и дефинира, тя решава своите национални въпроси вътре – това, което на нас някои ни се присмиват и казват „Ние вас не ви разбираме“, ами гърците тези неща черно на бяло си ги дефинираха в своя договор, и нашите македонски приятели го приемат. Там е решен всеки един въпрос, включително до номерата на автомобилите как ще се изписват.

Драги народни представители, погледнете, прочетете. Не може ние да седим на декларацията между нашето правителство от 1999 година, което е пренаписано като договор – копи-пейст, нали, няма такова нещо.

По друг начин трябва да се подходи. Да има конкретика, да има ангажименти, да има пътна карта. Ето това е много важно.

На първо място, пак ще повторя, казвал съм го вече, аз смятам, че е задължително България да постави въпроса за правата на българските граждани. Българските граждани в Република Северна Македония, които са десетки хиляди, те са над 150 хиляди, които имат български паспорт и които са чакали на опашки. Това не са хора, които са си купили паспорта, нека да знаят слушателите, това са хора, които са получили паспорта си срещу документи, оригинални документи, доказващи техния български произход.

Има оригинални декларации за тяхното волеизлияние, допълнително. Тоест, тези хора не са просто някакви паднали от небето.

И аз ако имах възможност, бих попитал премиера Заев: г-н премиер, какви са тези хора – 200 хиляди или 150 хиляди – с български паспорти? Какви са те, откъде са се появили тези хора? България трябва да настоява за правата им.

Апропо, в сегашния договор, който идва с Република Македония, в чл. 11, т. 4 се казва, че двете страни имат право да се грижат за правата на своите граждани в съответната друга страна. България има право и е длъжна да се грижи за тези права. В преамбюла на Конституцията на Република Македония са изброени народите или частите от народи, които имат отношение към държавността на тази държава. Там са изброени: албанци, турци, сърби, бошняци, роми, власи – 6 категории.

Българите там ги няма. Българите не смеят да вдигнат своя глас, те си крият паспорта на тъмно място да не ги хване някой, че са българи, защото ще има последствия. Това е само една от щрихите, но е много важно това да се случи.

И второ, при предстоящото преброяване задължително българите трябва да бъдат на равна нога с останалите народностни групи, които ще бъдат включени в преброяването. А ние ще внимаваме много дали броят на преброените при преброяването хора отговаря на броя на паспортите, които сме издали. Ето това е нещо, което е конкретно, проверимо и ясно.

И тук не става дума за някаква история за Гоце Делчев, Самуил, да се караме кой какъв бил, кога бил – това са конкретни неща. Ние държим на правата на своите граждани.

- Посланик Ноев, искам обаче да ви попитам – ако ние настоим за признаването на българското малцинство, от македонска страна няма ли да изискат и те реципрочен процес – за признаване на македонско малцинство в България?

- Много добър въпрос. Аз не говоря, България не говори за малцинство в Република Македония, ние не говорим, езикът в тяхната Конституция говори. Представители на други народи, представители, части, те казват „части от други народи“, и изброяват албанци, сърби и т.н. Части от други народи. Ние не говорим за малцинства.

Двете страни могат спокойно да заявят, че те нямат претенции към малцинства. Ние не искаме малцинства, ние не искаме някакви допълнителни права, нищо повече от това, което е разписано за албанци, сърби, турци, власи, роми и т.н. Нищо повече не искаме. Не искаме малцинства. Искаме правата на нашите граждани да бъдат като на всички останали. Ето това искаме.

- За съжаление, времето премина доста бързо, не го усетихме, но на този етап трябва да спрем разговора. И да си пожелаем нови срещи. Аз ви благодаря за времето, което ни отделихте. Остава ни една минутка, какво бихте допълнили към вашите тези.

- Ще допълня само следното: между временно, откакто ние сме подписали договора си с Република Македония, тя стана член на НАТО. И когато ние говорим за Коридор № 8, който се размотава всячески апропо и там нищо не правят. Докато Коридор № 8 във връзка с тяхното членство в НАТО от път за туризъм и бизнес се превръща в част от стратегическата инфраструктура на Алианса. Въпросът за тяхното членство и нашето сътрудничество в областта на сигурността трябва да залегне много ясно в бъдещия договор, много ясно трябва да залегне. Този въпрос може да бъде включен по някакъв начин и към инициативата за „Трите морета“, защото през Коридор № 8 се осъществява връзката между Адриатика и Черно море.

И аз мисля, че ако такъв въпрос бъде поставен в рамките на инициативата, той ще получи необходимото внимание. Така че този и много други въпроси, разписани конкретно, те ще дадат кръв и плът на нашите отношения, които тепърва трябва да доказваме, дали са братски или ще бъдат други. Нека по-добре да бъдат братски.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    5 25 Отговор
    Весела Чернева е годна за външен министър, всички останали са дилетанти.

    Коментиран от #7, #41

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 очевидно

    59 8 Отговор
    Колониалистите притискат , чрез своите вътрешни лакеи.
  • 4 То че сме

    47 5 Отговор

    До коментар #2 от "Алекзандър македонски":

    ... шовинисти да такива сме. Ама вие сте същите по две!!!!
  • 5 Гост

    21 24 Отговор
    Ще признаят наще, че сме македонци накрая и това си е .... щом са напълнили шкафчето.
  • 6 ТаУмВзе

    63 12 Отговор
    Цялата съвременна Българска история е провал на дипломацията. Няма Паднало БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ В БОЙ! ВСЕ ОЩЕ. А катето труднограмотната е смях сама по себе си.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сандо

    51 14 Отговор
    И двамцата,и посредствената Захариева,и тариката Ноев,кльопат от една ясла.Каквото Бакара им нареди,това и вършат.Нужно му беше Северната в НАТО,държавицата е горд член.Безразлично му е в момента дали ще е в ЕС,нашите се сетиха,че сме имали национални интереси.Истинска комедия с посредствени артисти.
  • 9 Рашо

    11 5 Отговор
    Ти тъпак ли си.

    Коментиран от #24

  • 10 карамфила

    51 4 Отговор
    Андрей Ковачев бибил перфектен външен министър като се приеме факта че е на заплата на евреина Сорош,което няма лошо,еврвин да е на служба и да получава заплата от евреи,както беше и със друг евреин външен министър Сопол Паси,евреите се кътат и помагат дори когато става въпрос за национално предателство към страната в която са се родили.
  • 11 Шопо

    33 9 Отговор
    Екатерина няма да я пипате ! Много е сладка !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шаран БГ

    22 36 Отговор
    Цяла Западна Европа започна да плюе България - не РСМ. Интересно, нали ? Това диктуват САЩ и нашите ще клекнат !! Въпрос на време.....Никой не се интересува от българска история. Ще останат само хубавите анекдоти !
  • 14 Ейприл

    59 2 Отговор
    Щом ЕС и САщ ни плюят значи сме на прав път.. и този младеж говори относително убедително, но аз знам че господата от република Скопие говорят език поръчан от Български цар т.е диалект на български език. Та аз не съм им признала езика. Това кога се случи господине? Кога сме го признали?

    Коментиран от #54

  • 15 Хайде сега

    9 8 Отговор
    да беше признак по време на комунизма с кого имахте дипломатически отношения.Забравик бил- само с СССР.
  • 16 6556

    7 11 Отговор
    Всички ние се присъединяваме към велика Македония със столица велико Скопие до следващите парламентарни избори Сле това е Търново
  • 17 Змийца

    39 12 Отговор
    Очиларката да се разкара.
    Тя е дипломат колкото аз съм царица.
    Националните катастрофи са предизвикани от некадърници облечени във власт.
    Лошото е че не можем да ги махаме след първата издънка
    Скриват се зад изборите и пускат.
    Избраха ме , избраха ме . Елате след 4 години .
    А за 4 години тези некадърници могат да предизвикат 4 национални катастрофи.
    А и народа ни е много заспал.
    Все чака някой да свърши работата вместо него.
    Всеки народ си заслужава съдбата и управниците.
  • 18 Политолог

    32 4 Отговор
    Тоя е един от най-големият врагове на България!

    Коментиран от #22

  • 19 Софиянецо

    50 5 Отговор
    Никога няма да забравя как преди три години Калинка Захариева заяви, че има македонски език щом има македонска държава. И трябваше проф. Божидар Димитров /светла ме памет/ да обяснява по телевизията, че това не е вярно и да дава примери с Австрия, Швейцария.
  • 20 мики маус

    50 3 Отговор
    Вето за Македония за това че елита им 30г нямаше смелост да им обясни какви по народност са се чувствали Гоце Делчев и всички останали от ВМРО. Топката е в тях. Нямаме право са пускаме антични югословени в ЕУ.
  • 21 А ти даже не разбираш

    23 5 Отговор

    До коментар #2 от "Алекзандър македонски":

    езика на който е говорил Александър! Знаеш албанския, който ти е основен език, знаеш и българския диалект който наричате "македонски"! Между другото ти кумански албанец ли си, или българско маке?
  • 22 Да му фръкнат

    40 5 Отговор

    До коментар #18 от "Политолог":

    Бойко Ноев беше хванат като агент на Ми-6, но дойде демокрацията и му се размина. И като министър,и като дипломат нищо не е свършил по Македонския въпрос, но сега има гьонсурат да лае. Два шамара да му фръкнат цифките на тоя тапешник.
  • 23 Тяната

    8 1 Отговор
    Директна офанзива!!!!!!!!
  • 24 Що кайш

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Рашо":

    Кой!!!? АЗ ли ???!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 777

    11 0 Отговор
    - Не може да си руса и да си умна!
    - А ти като си брюнетка, защо си тъпа?
  • 27 ....

    14 4 Отговор
    Национален предател!!!
  • 28 Апропо

    17 4 Отговор
    добре, че Ноев не е външен министър, защото имам чувството, че самият той не знае какво се опитва да каже,апропо.
  • 29 Николай Апостолов

    2 2 Отговор
    Разбира се аз не крия зад гърба нито на моята екс-съпруга, нито на дъщеря ми.
    Т.е. грешката не е във вашия телевизор, но не е и е моя.
  • 30 Алегъзандър

    9 1 Отговор
    Северно Македонски! Някой да познава такъв човек?
  • 31 Николай Апостолов

    5 8 Отговор
    Браво г-н министър, браво Бойко Все така в десетката

    Коментиран от #45

  • 32 пламен

    17 1 Отговор
    Истината е, че македонците, без да са успели да преглътнат унижението си от принудителната промяна на името на страната си, започнаха да преговорят с нас, с надеждата да разсеят за наша сметка гневното си настроение! Това ние няма как да толерираме и те ще трябва още веднъж да преглътнат заблудата си. Иначе те съвсем съзнателно ще преотстъпят на Албания, превилегията да влезе преди тях в ЕС а албанците в страната им да останат извън него. Вместо да благодарят на българското правителство, за това че ускори процеса за влизането на страните от Западните Балкани в ЕС, те започват да се настройват срещу нас и да ни обиждат. Крайно недалновидна политика!
  • 33 Кауш

    17 1 Отговор
    Пocлaник Нoeв, иcкaм oбaчe дa ви пoпитaм – aкo ниe нacтoим зa признaвaнeтo нa бългaрcкoтo мaлцинcтвo, oт мaкeдoнcкa cтрaнa нямa ли дa изиcкaт и тe рeципрoчeн прoцec – зa признaвaнe нa мaкeдoнcкo мaлцинcтвo в Бългaрия?
    Македонец, то не е народност, това топонимно наименование на населението да дадена страна според района/територията, на която живее - шоп, добруджанец, северняк, южняк, тракиец (съвременен), родопчанин, балканджия и т.н.
  • 34 Българин

    12 0 Отговор
    Не е провал да отстояваш българските ценности, история и идентичност. Провалът е за Северно македонските политици.
  • 35 007

    8 0 Отговор
    Има нерешими политически проблеми и каквото и да се направи е, и не е решение. Обикновенно времето намира решение, предимно като си отиде поколението създало проблема. Всеки, който се обади с критика или го използва за "правене на политическа изява" става част от проблема, в случаят военен нагазил със зелените си чорапи в калта.
  • 36 любител

    1 2 Отговор
    показателно е че госпожата става за моден експерт но за нищо друго.
  • 37 Нафърфорий

    6 0 Отговор
    Ти да видиш - отрочето на ксаперанга почнало и то акъл да раздава!? Аминъ!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ТИКВОЧ ДОЛЕН

    4 3 Отговор
    БОЙКО ТЪПОТО Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКИТЕ НИ НЕВОЛИ ОТ 20 ГОДИНИ !
  • 40 Иван

    9 0 Отговор
    Г-н Ноев ще Ви кажа, че при преброяването в Македония през 2011г., за българи са се определили 1000 души. Има издадени паспорти на 100000 души. Македонците винаги са били мишоци. Такива приказки за войводи са пълни глупости. За войводи съм чувал в Сливен. В крайна сметка след войните, който се чувствал българин е дошъл в България.

    Коментиран от #50

  • 41 Друга

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само":

    натовска пионка. Всичките са от гюбрето.
  • 42 Този

    3 1 Отговор
    на снимката е по-по-най-подъл. Така да плюе по американската и натовска матрьошка Захариева. Като я махнат - хоп - друга натовска матрьошка.
  • 43 232323232

    6 0 Отговор
    Изключително просто и неадекватно написано от този Ноев. Така не се защитават национални интереси бе паток. Кои нормален пи търпял да му унижават и обиждат страната. Явно още има в България продажници и гъзоблизци. Срам.
  • 44 гоггог78

    6 1 Отговор
    Тоя па кога стана калайджия, кога му почерня г-за?! Голем дипломатин се извъди, за сямх на кокошките...аре стига вече...цайсите не те правят умен.
  • 45 Апо

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Николай Апостолов":

    този е вашингтонски поставеник. За какво му викаш Браво? За това, че Вашингтон чрез такива като него се опитва да унижи България? Не че Захариева не е същата като Ноев... Но вече стана неудобна, след като беше принудена да защити българския интерес, заради предизборната обстановка. ГЕРБ просто избират по-малката за тях злина за момента - да са на страната на българския народ. След изборите - друга песен.
  • 46 Минувач

    6 0 Отговор
    Дебелите македонски глави ще оврат чак когато туй дето го кръстиха Северна Македония стане част от Албания! Тогава обаче ще е твърде късно! На въпросната територия се шляят много дебели глави но с твърде малко мозък !
  • 47 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    Два братски народа Българи и Македонци
    Г.Димитрив е бил орав
  • 48 Хасан

    5 3 Отговор
    След 2050 България ще стане първата циганска държава на света,според ОН

    Коментиран от #49

  • 49 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Така е
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Иван":

    Така е,тази година на гласуването на избори в Македония,Българската политическа партия ГДУ имаше резултат от 1000гласове! А при нас има 100 000 150 000 етнически Македонци
  • 51 Лингвист

    4 4 Отговор
    НЯМА по голям ПРОВАЛ от българската КОМУНИСТИЧЕСКА дипломация, която допусна "македонският език" да е световно признат от ООН като отделен и самостоятелен, още през 1977 г.
  • 52 Дългият

    2 0 Отговор
    ...Подлога....ха си пипнал Катето....ха съм ти счупил ръцете...
  • 53 Ю Кортес

    1 0 Отговор
    Дългата му кариера е в служба на поне три чужди разузнавания.
  • 54 mei

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ейприл":

    Евала, Аферим
    Това трябва да се приеме като закон, за да е ясно на всеки