26 Ноември, 2020 10:19 8 433 52

Бивша македонска депутатка за изявленията на Заев: Това е национално и ментално самоубийство

  • зоран заев-
  • северна македония

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски от своя страна призова чрез социалните мрежи за надпартиен протест за защита на червените линии в преговорите с България

Бивша македонска депутатка за изявленията на Заев: Това е национално и ментално самоубийство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившата депутатка и коалиционен партньор на Зоран Заев Лиляна Поповска от партията ДОМ написа във "Фейсбук", че изявленията на Заев за агенция БГНЕС са "национално и ментално самоубийство", пише "Вечер".

"Ужас до болка. Ако на ЕС му трябва такова национално и ментално самоубийство, тогава ЕС, такъв какъвто го уважаваме и желаем, е престанал да съществува!? Неприемливи са такива изявления от македонски политици по сериозни въпроси! От чие име говори? Никой няма мандат за това", е написала Поповска в своя профил във "Фейсбук".

Същевременно министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи смята, че предстоящият период трябва да се използва за връщане на доверието в Договора за приятелство между Република Северна Македония и България, което би позволило провеждането на междуправителствената конференция с ЕС през декември, по време на германското председателство. Нерешаването на този въпрос сега според него би оставило дълбоки последици за отношенията между двете страни и за възможността той да бъде решен в бъдеще, пише "Слободен печат".

Ние работим с конкретни идеи, с конкретни предложения как да се превъзмогнат тези различия с цел да се съгласува рамката като условие за провеждането на първата междуправителствена конференция през декември, заяви Османи на пресконференция, като не пожела да навлиза в детайли за разговорите, които се водят, тъй като, както посочи, те са още във формата на идеи и предложения, за които все още няма съгласие между страните, пише изданието.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски от своя страна призова чрез социалните мрежи за надпартиен протест за защита на червените линии в преговорите с България, които, както каза, са последната крепост на нашата идентичност, съобщава вестник "Вечер". Мицкоски призова за протест с автомобили тази вечер от 18 часа в Скопие.

"Тук не става дума за партии, тук става дума за Македония, за Илинден и АСНОМ, за онова, което сме и което искаме да останем", заяви председателят на опозиционната партия. Според него Македония е за приятелство, но приятелството означава взаимно уважение. "Ако няма уважение, няма да се разберем. Да не бъдем неми, да бъдем гласовити преди да стане твърде късно", заяви Мицкоски.

"Нашата свобода е дело на народната борба против окупатора, с много жертви, падения и победи. АСНОМ е вторият Илинден, а народноосвободителната борба е част от европейската борба за свободни народи", заяви Мицкоски, цитиран от "Вечер".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    67 12 Отговор
    макетата не знаят в какво се забъркват и колко ще им вземе европа
  • 2 Българка

    93 18 Отговор
    Не ме интересуват вътрешните противоречия в Р.С. Македония, а вас? Днес България гори, народът е подложен на геноцид и все повече българи умират. Трябва да бъде понесена отговорност за хората в България
    За съседката е ясно- ВЕТО

    Коментиран от #16

  • 3 коло

    91 3 Отговор
    Стойте си в кочината макеалбанци!

    Коментиран от #30

  • 4 Съдията Дред

    109 2 Отговор
    Национално предателство ще извърши оня политик, който клекне прод натиска на Германия и приеме тия сърбомани в ЕС.
  • 5 Шшшшш

    76 3 Отговор
    Дали нашите деди се въртят вече в гроба и ги е яд, че не тръгнаха към Беломорска Тракия и Северна Добруджа??
  • 6 на прага на ЕС

    52 4 Отговор
    Започнаха да се усещат ама късно мандалото хлопна
  • 7 1234

    82 1 Отговор
    Християне, след 20 г ще си Хасане ама албанската му версия.... Червената линия Албания Македония е прегазена отдавна, като не си българин ше станеш албанец
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 цербер

    26 2 Отговор
    Бившата депутатка и коалиционНА партньорКА на Зоран Заев Лиляна Поповска.
  • 10 Настопроценти

    27 20 Отговор
    И защо напират толкова за ЕС тия хора? Не виждат ли България колко грешки направи с това прословуто членство? Бедняци на богаташите в ЕС не им трябват.
  • 11 Историк

    46 5 Отговор
    За жалост, за да превъзпиташ едно поколение трябват 30години.
    След 30г. Я камилата, я камиларя...Този договор след подписването му няма да струва и хартията на която е подписан.Всичко ще си пеодължи по старому и даже ще се присмиват зад гърба ни
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Боце

    47 1 Отговор
    Тая е изпуснала кокала и за това лае. На Християн рашките му плащат добре и за това е толкова активен. Вето до дупка за сьрбоманите.

    Коментиран от #23

  • 14 Перо

    57 2 Отговор
    Тази сърбоманка не е ли осъзнала, че македонците са ментално убити още по времето на Тито, а днешните метастази са плод на сръбското влияние в РС Македония. Или както казват албанците за макетата : "Годпод ви направи бугари, а Тито македонци". Защо никой от нашите политици и институции не говори какви ги върши сега Сърбия в Македония. Ще дойде време, когато и Сърбия ще застане на пангара за прием в ЕС. Пак ли ще бъдем изненадани ?
  • 15 Перо

    51 1 Отговор
    Никога не е съществувала македонска държава,преди 1993 г./призната от ООН/,никога не е имало македонска нация,никога не е имало македонски език. Крайно време е бетонните глави в измислената държава да го разберат. Ако са им малко,миналите 30 г. ще чакат още 40 г. Да им се предадат подробно българските условия на СРМ и ЕС и до като не се изпълнят вето до дупка!!!

    Коментиран от #28, #33

  • 16 Един

    10 12 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Колко ти е тарифата да плюеш всеки ден по няколко пъти!!!

    Коментиран от #27, #39

  • 17 Гост

    41 1 Отговор
    Какво самоубийство я гони тази сръбска агентка? Това да презнаваш историческите факти няма да ги промени.Но проблемът и е ,че така лъсва цялата досегашна пропаганда.И всичко на което са градели нацията си.Затова толкова бягат и мразят България.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сокол Скитник

    33 1 Отговор
    О, неразумний юроде, да можеше да те види сега Паисий Хилендарски как се срамиш от произхода си и страдаш заради държавата, в която си се родил!
  • 20 маке

    1 20 Отговор
    "ШО Е МАКЕ СЕ Е УБАВО" , Е РЕКОЛ НАРОДОТ!
  • 21 2423

    25 0 Отговор
    тия са по противни дори от наште политикани
  • 22 Георги

    32 0 Отговор
    За голямо съжеление май единствените нормални хора в Р.С.Македония са само албанците!

    Коментиран от #26, #35

  • 23 Боце, перо и

    5 19 Отговор

    До коментар #13 от "Боце":

    Там както ги пишеш един след друг. Какво общо има думата Сърбомания с темата? Не ругай братята сърби. Те ни обичат много и нямат общо с Макетата. Прави разлика.
  • 24 Долу Сърбия

    19 2 Отговор
    Долу Сърбоманите
  • 25 Върбичка

    10 1 Отговор
    Не ми тЕжи Сърбо
  • 26 Явно си прав

    19 0 Отговор

    До коментар #22 от "Георги":

    По добре албанец. От колкото серт македонец, който ни се води. Европата ще я сънуват през китайски крив макарон. Но това си зависи от тях!
  • 27 Doni Brasko

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "Един":

    Ние не плюем. Съвсем обективно на база доказателства и факти анализираме и без никаква редакция и цензура излагаме истината. А тя, ако не ви харесва на тролчетата и управляващите, се замислете защо не ви обичаме.
  • 28 тттт

    6 12 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    Вече има македонска държава и нация и искаме или не искаме трябва да го приемем. Самият разразил се спор доказва, че и двата народа принадлежим към едно и също племе. Такъв инат няма другаде.... Колкото и да не ми се иска да го кажа трябва да призная, че ние сме тъпо племе, а макаденците като подплеме на нашето, са още по-тъпи. Имал съм доста вземане и даване с македонци. Даже и много голяма част от интелигенцията им е тъпа имам предвид промити мозъци. Една архитектка с магистратура по възрожденска архитектура ме убеждаваше, че възрожденската архитектура е дело на охридските майстори... Сигурен съм, че и много българи ще ми кажат, че е дело на българските майстори. Това само доказва, как сме възпитавани и образовани... Пълна тъпотия от двете страни на границата. Жалко е, че след около 700 години под чуждо владичество не сме се научили че бой и е...ане не се връщат.
  • 29 Doni Brasko

    20 4 Отговор
    Никой не заплашва съществуването на Македония. Никой не отрича създадения етнос и идентичност. Вие спрете да плюете. Заев е единственият който вижда по- далече от носа си. Вие сте прости националисти и то не македонски, а сръбски националисти.
  • 30 Македон

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "коло":

    Ахахха какво става в НУЖНИКА НА ЕВРОПА
  • 31 177

    19 1 Отговор
    До тттт
    Охридските майстори по време на възраждането са били български майстори.Така че не виждам за какво сте спорили.
  • 32 Най пинявещите

    16 1 Отговор
    Абе тоя Хистиян Мицкоски хич не ми прилича на славянин,било българин,помак или сърбин. Тоя май е влааа,а тия са най-пенявещите се антички макидонци.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бай Благой

    13 2 Отговор
    Всяка държава си има своята "Македония".
    Русия - Украйна
    Германия - Австрия
    Франция - Белгия...
    България - Македония.
  • 35 Гоуст

    20 1 Отговор

    До коментар #22 от "Георги":

    Познавам доста "македонци", които знаят истината.
    Познавам и такива дето като си отворят устата и веднага ги разпознаваш че са сърбомани, като тая кукумявка, която блещи глупости.
    В Македония има много българи, но не смеят да го признаят защото...лошо им се пише...
    Проблема е останалите малко на брой сърбомани в тази "държава".

    Коментиран от #36

  • 36 Те колят

    18 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гоуст":

    В Македония всеки който покаже е троха обективност го елиминират. Киро Глигоров беше загатнал,че у тях има Дълбока държава и го.....гърмяха. Докрая се не можа да се оправи. На Борис Трайковски направиха авиокатастрофа. Сега плашат Заев. В Македония Дълбоката държава се състои от сърбо-куцовласи. Те колят и бесят.
  • 37 Истинското ВМРО

    9 0 Отговор
    Нашите тъпи патриоти трябва да поискат от РСМ две най важни неща.При предстоящото преброяване на населението вРСМ наред с гърци, сърби,власи, турци да бъдат включени и българи.РСМ да започне веднага и до една година да завърши Авто и железопътната мрежа за коридор 8.
  • 38 Аве Адолф Хайл

    8 0 Отговор
    Cръбcкитe мeкeрeтa в Cкoпиe oтнoвo ca в иcтeрия , нo кaквo ли другo мoжe дa oчaквaмe oт дoлнoпрoбни кoмуниcти и бoлшeвики пoд прикритиe нa измиcлeни мaкeнцa ..... Вето до дупка на тая болшевишка шайка .
  • 39 Аве Адолф Хайл

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Един":

    Тарифата на това безполовото , просто са няколко нещастни неконвертируеми рублички - жалка картинка ......
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 123

    0 2 Отговор
    Gерманците налагат ограничен суверенитет на България над окупираните Македонски територии.На 14 август 1943 г., няколко дни преди смъртта си, крал Борис III също се среща с Адолф Хитлер в Германия. По време на разговорите Хитлер аргументира необходимостта автономна Македония да бъде създадена в рамките на Българското царство, с ръководител Михайлов
    По това време сред местното население все още преобладават пробългарските чувства и македонската национална идентичност почти не съществува.Поради това първоначално българите са посрещнати като освободители.По този начин Вардарска Македония е единственият регион, в който югославският комунистически лидер Йосип Броз Тито не е развил силно партизанско движение до есента на 1943 г.
  • 42 123

    0 0 Отговор
    Поради корумпирани чиновници България започва да губи общественото доверие в македония през есенгта на 1943г. Този процес се ускорява след смъртта на крал Борис 1, последвалата капитулацията на Италия и съветските победи над нацистка Германия през лятото на 1943 г. На тази основа югославските комунисти, подкрепящи признаването на отделна македонска нация, успяват да организират сериозна въоръжена съпротива срещу българските сили през есента на 1943 г.Много бивши десни активисти на ВМРО помагат на Българските власти в борбата с партизаните на Тито. През август 1944 г. съветската армия се приближава към Балканите. От друга страна, по същото време югославските партизани, които „ издигат лозунга за македонското обединение“, и увеличават дейността си в Македония. В резултат на това Антифашистката асамблея за народно освобождение на Македония обявява основата на независима Македония на 2 август 1944 г.
  • 43 123

    0 0 Отговор
    Между 1941 и 1943 г. Тито изпраща петима емисари в Македония, за да убеди своите недисциплинирани другари, но усилията им имат ограничен успех и Регионалният комитет на комунистите в Македония де факто е под контрола на Българската комунистическа партия.За да се промени това, в началото на 1943 г. черногорецът Светозар Вукманович-Темпо беше изпратен от Тито като помощник в щаба на македонските партизански сили. Той трябваше да създаде македонска комунистическа партия в рамките на югославската. Една от целите му беше да унищожи влиянието на БКП в Македония и да се бори срещу всяка форма на македонски автономизъм. Той ще трябва да "македонизира" формата и съдържанието на борбата и да й даде етническа македонска фасада. Едно от основните му постижения беше също, че военновременната пробългарска тенденция отстъпи на фона на проюгославската. Темпо успя да се възползва от нарастващите противоречия спрямо българските власти, които през 1942 г. бяха въведени в политика на централизация, противоречаща на първоначалния им дневен ред за зачитане на македонската автономия. Югославските комунисти провъзгласиха за своя цел въпроса за обединението на трите региона на Македония - югославския, гръцкия и българския и така успяха да привлекат и македонски националисти. В резултат на това на 19 март 1943 г. в Тетово е създадена Комунистическата партия на Македония (CPM).
  • 44 123

    0 1 Отговор
    Размер на Македнските партизани работещи за Комунистите на Тито
    1000 (1941)
    8 000 (август 1944 г.)
    66 000 (в края на 1944 г.)
    до 100 000 (април 1945 г.)
    Операцията е наречена Националноосвободителната война на Македония от югославската марксистка историография, в съответствие с по-голямата югославска народноосвободителна война. Някои от бойците и също развиха стремежи за независимост на района на Македония, но бяха потушени в края на войната от Сръбските комунистическите власти. Това бележи поражението на българския национализъм и победата на про-югославския македонизъм в района на македония. В резултат на това новите македонски комунистически власти преследваха бившите колаборационисти с обвинения в „великобългарски шовинизъм” и разбиха всички организации, които се противопоставиха на югославската идея и настояваха за независимостта на Македония.
  • 45 123

    0 0 Отговор
    Когато българската армия навлезе във Вардарска Македония на 19 април 1941 г., те бяха посрещнати от по-голямата част от местното население като освободители, тъй като по това време преобладаваха антисръбските и пробългарски чувства сред местното население. С ходатайството на комитетите и българската администрация над 12 000 югославски военнопленници в Македония, които са били призовани в югославската армия, са освободени от германските, италианските и унгарските власти
  • 46 123

    1 0 Отговор
    През 1941 г. Регионалният комитет на комунистите в Македония се оглавява от Методи Шаторов ("Шарло") от Прилеп. След завземането от България на Вардарска бановина през април 1941 г. македонските комунисти попадат в сферата на влияние на БКП под ръководството на Шарло. Когато беше издадена директивата за организиране на въоръжено съпротивително движение във всички региони на окупирана Югославия, Шарло не се подчини на заповедта. Шарло отговори на Централния комитет (ЦК) на КПЮ, че ситуацията в Македония не позволяват незабавна ангажираност с военни действия, но по-скоро първо трябва да се извърши пропагандна дейност, а след това и формиране на военни части. От друга страна, той отказа да определи българските сили като окупатори (противно на инструкциите от Белград) и призова за включване на местните македонски комунистически организации в Българската комунистическа партия (БКП). Македонският регионален комитет отказа да остане във връзка с CPY и се свърза с BCP. Шарло отказа да разпространи прокламация на ЮКП, която призовава за военни действия срещу българите.
  • 47 123

    0 0 Отговор
    По това време Коминтерна имаше различен дневен ред за разрешаване на съдбата на Македония - независима македонска държава, управлявана от мнозинство от етнически македонци. Тази идея е потвърдена с Резолюцията на Коминтерна от 1934 г. и е подкрепена от БКП, Комунистическата партия на Гърция (КПГ) и КПЮ. През 1939 г. КПЮ започва да популяризира идеята за формиране на македонска държава, но в рамките на югославска федерация. Шаторов беше против втория вариант и беше привърженик на програмата на Коминтерна, която предлагаше създаване на „съветска Македония".Докато българските комунисти избягваха организирането на масово въоръжено въстание срещу българските власти, Югославските комунисти настояваха, че нито едно освобождение не може да бъде постигнато без въоръжен бунт.
  • 48 123

    0 0 Отговор
    Лоялни хора на КПЮ бяха назначени за лидери на РК, а Лазар Колишевски беше секретар. Той бе изпратен през септември в Скопие. Новото ръководство започва формиране на партизански отряди. Въоръжени въстаници от Прилепския партизански отряд нападнаха окупираните от Оста зони в град Прилеп, по-специално българското полицейско управление, на 11 октомври 1941 г.Тази дата се счита за символичното начало на македонската съпротива. Прилепският отряд действа до декември 1941 г., когато се разделя на три групи - първата в Скопие, втората в Тиквеш и третата в Битоля. През ноември обаче новият лидер на РК - Колишевски е арестуван и осъден на смърт от български военен съд. Той написа две молби за помилване до българския цар и до министъра на отбраната, настоявайки за българския си произход. В резултат на това смъртната му присъда е заменена с доживотен затвор, а Колишевски е изпратен в затвор в Плевен, България.
  • 49 123

    0 0 Отговор
    Бане Андреев от Велес, нов партиен секретар за Македония, изрази същата тази идеология. Той смяташе, че македонският народ вярва в ролята на България като освободител и че никой македонец не иска да се бие срещу българските войници. Че македонците трябва да отговорят положително на мобилизационния призив, осъществяван от българските власти и да се присъединят към българската армия. Тито не се съгласи с това. През пролетта на 1942 г. Андреев е арестуван от българската полиция.В резултат фракционната борба между пробългарската и проюгославската линия се изостри. Така Цветко Узуновски създава временен регионален комитет, който се опитва да поеме пробългарската фракция, но без особен успех. Тази политика се променя от 1943 г. с пристигането на пратеника на Тито черногорския сърбин Светозар Вукманович-Темпо.
  • 50 Отврат

    0 0 Отговор
    Тия всички такъв цирк разиграват, че няма до къде, но нашия "елит" е толкова де билен, че ще се върже и ще ги пусне
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 незнайко

    0 0 Отговор
    Само като му погледна физиономията на Заев и виждам ЕХИДНАТА му усмивка !!!
Новини по държави: