28 Юни, 2022 19:00 2 163 9

Мадрид се стреми да убеди НАТО да погледне и на юг

  • нато-
  • украйна-
  • африка-
  • йенс столтенберг-
  • хосе мануел албарес-
  • мигранти

Заплахите идват колкото от източния, толкова и от южния фланг, настоя на пресконференция министър Хосе Мануел Албарес

Мадрид се стреми да убеди НАТО да погледне и на юг - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Испания, която е домакин на срещата на върха на НАТО идната седмица, иска да убеди Атлантическия алианс в стратегическото значение на заплахите по южния му фланг, но имайки предвид войната в Украйна, партньорите ѝ явно смятат, че е приоритетът е друг, казват много анализатори.

Срещата, насрочена за 28 - 30 юни в испанската столица, се очаква по-специално да приеме новата "стратегическа концепция" на НАТО, което ще е първото преразглеждане на пътната ѝ карта от 2010 г.

За Мадрид това ще е мечтаният повод да действа в полза на "360-градусовия подход", в който да се включат неконвенционалните заплахи като тероризма или "използването на енергийни ресурси и нелегалната имиграция (от Юг, бел. АФП) за политически цели", изтъкна в сряда испанското външно министерство.

"Заплахите идват колкото от източния, толкова и от южния фланг", настоя на пресконференция министърът Хосе Мануел Албарес.

"Сега в Европа има война, но ситуацията в Африка наистина е тревожна", добави колежката му от отбранителното министерство Маргарита Роблес, говорейки по-специално за джихадистките групировки, действащи в Сахел.

Разположена на няколко километра от африканския бряг, Испания е станала за нелегалните мигранти един от основните входове към Европа, както показа отново в петък масов опит за нахлуване в нейния анклав Мелиля, разположен на северния бряг на Мароко.

Над 10 000 мигранти влязоха през май 2021 г. в другия ѝ анклав Сеута, като се възползваха от отслабения контрол от мароканска страна. В разгара на дипломатическите търкания с Рабат за Западна Сахара Мадрид отправи упреци в "шантаж" и "агресия".

Испания тъкмо се помири с Мароко с цената на завой в политиката си спрямо този регион на Сахара, но се скара с Алжир, който подкрепя сахарските автономисти и заплашва да увеличи цената на газа, продаван на Мадрид.

Украйна променя "разположението на силите"

Но при конфликта в Украйна, който се разиграва на източния фланг на НАТО, Мадрид мъчно ще убеди партньорите си в значението на този южен фланг. Това ще е "трудна задача", заяви за АФП Синан Юлген, експерт от научноизследователския Европейски център "Карнеги" в Брюксел.

Според този бивш турски дипломат "войната в Украйна промени разположението на силите", тъй като "заплахата откъм Русия стана основният източник на тревоги за повечето страни" от алианса.

"Интересът днес е насочен главно към източния фланг", при все че "държим под око и южния фланг", заяви за АФП във Вашингтон Джон Кърби, който координира връзките с обществеността на Белия дом по въпросите на националната сигурност и отбраната.

В интервю за испанския в. "Паис" в събота генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че алиансът "ще засили сътрудничеството си със страните от Юга", като спомена Мавритания.

Но за президента на САЩ Джо Байдън стратегическият приоритет е Китай, който се очаква за пръв път да бъде споменат в "стратегическата концепция", която ще бъде приета на мадридската среща.

"Руски заплахи" в Африка

В опит да убеди партньорите си колко е важен южният фланг Мадрид набляга върху руската заплаха в Африка и дори намекна, че Москва стояла зад спора му с Алжир.

"За нещастие заплахите от Юг са все повече руски заплахи, дошли от Юг", настоя в сряда Албарес, чието правителство критикува нарастващото присъствие на руски наемници от групата "Вагнер" в Мали и Централноафриканската република.

Мадрид се опасява по-специално нестабилността в тази част от африканския континент да не доведе до засилване на незаконната имиграция в Европа и на първо място в Испания.

Според Синан Юлген Мадрид вижда и друг подводен риф във факта, че други членки на алианса, които имат интереси в Африка, като Франция, Италия и Турция, имат различни цели, а това затруднява прилагането от НАТО на обща стратегия.

"Това е основната причина да няма по-силен призив НАТО да играе по-голяма роля" по южния си фланг, казва той.

Между другото, много служители от САЩ са на мнение, че НАТО би трябвало да се фокусира върху териториалната отбрана, а не върху "хибридните заплахи", тоест неконвенционалните, подчертава Анхел Сас, директор на Центъра за глобална икономика и геополитика към испанското бизнес училище ESADE.

"Единствената териториална заплаха е Русия. Сахел може да дестабилизира Европа, но няма да завладее Испания или Италия", отбелязва той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капитанофф

    4 23 Отговор
    Първо НАТО ще върже синджир на руската мечка и тогава другите.
  • 2 Адам Хилтън

    25 0 Отговор
    НАТО: "Ситуацията в Африка е тревожна!" тревожно каза НАТО след като всичките му членове разграбваха Африка 2 века, и изведнъж се очудиха защо африканците мигрират при тях
  • 3 МУЧО

    12 0 Отговор
    ГОВЕДАТА ГИ ЗАГРАЖДАТ ОТВСЯКЪДЕ
  • 4 Хихихи..

    11 0 Отговор
    Туй натото освен да се маскира с чадори,хиджаби,фереджета и да се спасява от ония брадатите със сандалите,какви други бойни умения притежава?
  • 5 Казабланка

    2 3 Отговор
    Вярно, след Либия, НАТО трябва да бомбардира малко и Мароко, а нелегалните мигранти да се убиват на място. Изостават от Русия във военните кампании.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    ВОИНИТЕ са ЖЕСТОКОСТИ сеещи смърт разруха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тра-ла-ла

    8 1 Отговор
    Като никой не ги слуша на Изток, нормално е да се демострира сила поне на Юг.