Отидете към основна версия

13 377 15

Първата "квантова" кола пое по пътищата на Европа

  • quant e-sportlimousine-
  • nanoflowcell

Електромобилът QUANT e-Sportlimousine на лихтенщайнската компания NanoFlowcell бе сертифициран за движение по пътищата за общо ползване в Европейския съюз, съобщава сайтът на производителя. Високотехнологичната кола започна живота си като прототип на Koenigsegg през 2009-а, а през март тази година в Женева бе представен серийният вариант. В конструкцията на спортната лимузина са въплътени последните постижения в областта на квантовата химия и течните електролити.


От NanoFlowcell определят сертифицирането на QUANT e-Sportlimousine не само като исторически момент за компанията, а и "за цялата електромобилна индустрия", тъй като по европейските пътища за пръв път ще се движи кола със силова установка на базата на проточни батерии. Лихтенщайнците уверяват, че работата по организацията на серийно производство "кипи с пълна сила", но не уточняват кога ще започнат продажбите.


В състава на силовата установка на QUANT e-Sportlimousine влизат четири електромотора на трифазен ток за всяко от колелата. Сумарната им оперативна мощност е 653 к.с., а максималната - 925 коня. Системата работи под напрежение от 600 волта.


Двигателите се захранват от проточни акумулатори с два 200-литрови резервоара за електролит (съставът му е търговска тайна), който постъпва в специална камера с йонообменна мембрана. В резултат на реакцията се произвежда електричество, което се подава към суперкондензатори.



С пълни резервоари QUANT e-Sportlimousine тежи 2 300 кг, но въпреки това ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.8 секунди и вдига 380 км/ч при среден разход 20 кВтч на 100 км.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини