Отидете към основна версия

6 747 33

Електромобилите подривали бюджета на Норвегия

  • електромобил-
  • норвегия

Щедрите привилегии, с които Норвегия стимулира покупката и експлоатацията на коли на ток, струват на хазната по половин милиард евро на година. Нулевият данък, безплатното паркиране и зареждане, както и достъпа до лентите на градския транспорт, помогнаха на скандинавската държава да изпълни предсрочно плана си за увеличаване на броя на електромобилите до 50 000, но започват да се превръщат в бреме за бюджета, съобщава AFP.

Норвежкият автомобилен пазар може да се похвали с рекордно ниски емисии на въглероден двуокис. Новите коли, продавани там, изхвърлят средно по 93 г/км срещу 127 г/км в Европа. Титлата "Най-зелена страна на Стария континент" обаче струва на правителството 3-4 млрд. крони (355-474 млн. евро) от налогови постъпления.

Тези загуби карат властите все по-често да повдигат въпроса за ограничаване на бонусите за електромобили. Неотдавна отпадна правото за движение в лентите на градския транспорт, което се смяташе за ключова привилегия.

Четири от най-големите норвежки политически партии пък обсъждат въвеждането на налог върху електромобилите. Въпреки опасенията за стабилността на бюджета обаче, собствениците на коли на ток няма да плащат данък поне през следващите две години. След това този стимул ще бъде преразгледан, а най-вероятно и отменен напълно.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини