Отидете към основна версия

32 461 39

ЗАЗ-ките се завръщат с нова "баничарка"

  • заз-
  • запорожки автомобилен завод-
  • zaz vida pick-up

Според информация на руското издание Авторевю, Запорожкият автомобилен завод (ЗАЗ) е успял да се пребори с кризата и от края на месеца ще възобнови своята работа. Ще припомним, че заради сериозен спад в търсенето заводът намали драстично производствения си капацитет.

Миналата година той работи само седем месеца, а през тази - нито един. Сега, пускането на поточните линии е насрочено за края на април, като предприятието планира да възобнови производството на автомобилите ЗАЗ Lanos/Sens, Vida и Forza. Както е известно последните два представляват копие на Chevrolet Aveo и Chery Bonus, съответно.Интересното е, че всички нови автомобили, слизащи от конвейерите на ЗАЗ ще отговарят на еко нормите euro 5, като в това число е включен даже и добре познатият двигател МеМЗ. За него са предвидени електронен педал на газта, нов контролер за системата за впръскване на гориво, както и модернизирана вентилация на картера.

Модернизираните агрегати ще разполагат и с хидрокомпенсатор на клапаните, и с нов катализатор. Любопитно е още, че през времето на принудителна ваканция ЗАЗ е подготвил и нов модел. Иновацията има за цел да замени Lanos Pick-up, който се произвеждаше над десет години и най-вероятно ще бъде наречена ZAZ Vida Pick-up (на снимките).Възобновяването на работата на ЗАЗ се дължи на увеличаващия се ръст на продажби на нови автомобили в Украйна - продажбите на нови коли там през март са нараснали почти двойно в сравнение с аналогичния период от миналата година. Резултатите от продажбите на нови коли през първата четвърт на годината също бележат ръст с 50%.

Още в началото на годината от пресслужбата на корпорацията УкрАвто, в състава на която влиза и Запорожкият автомобилен завод, заявиха, че производството на автомобили няма да бъде спряно, а само временно преустановено. Така че по всичко личи, че ЗАЗ-ките се завръщат и леки коли с емблемата на предприятието отново ще има.

Вижте подробности за моделите на ZAZ  - ТУК

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини