Отидете към основна версия

7 619 2

Най-старият автомобил в България излиза на парад

  • ретропарад-
  • dedion bouton-
  • сливен-
  • туида класик-
  • валентин дойчинов
De Dion Bouton 6CV, 1906 г. Снимка: сп. АВТОКЛАСИКА & Мотоциклети

De Dion-Bouton 6 CV от 1906 г. ще бъде гвоздеят в програмата на тазгодишния ретропарад на автомобили в Сливен. 110-годишният ветеран е пълен оригинал и е много ценен, а за да бъдат запалени фаровете му, ще се използва газ ацетилен, разказа в интервю за БТА председателят на ретроклуба "Туида класик" Валентин Дойчинов, който е организатор на събитието.

Ретропарадът, който се провежда за четвърта поредна година, ще се състои на 16 април. Очаква се свои автомобили да представят колекционери от София, Сливен, Стара Загора, Бургас и др. Дойчинов допълва, че очаква броят на олдтаймерите да достигне миналогодишния, който е своеобразен рекорд в историята на парада.

През 2015 година в Сливен са били показани 80 коли и 20 мотоциклета. Тогава атракция е бил най-скъпият ретроавтомобил в България - BMW 319 кабрио, управляван някога от автомобилната легенда Димитър Соколов. Колата е произведена в завода на BMW в Германия през 1936 година. От модела са създадени 74 бройки, а до днес са останали само три. Колата е единствената у нас, участвала е в състезания от веригата Гран При през септември 1939 година.

За да бъде ретро, автомобилът трябва да е над трийсетгодишен и за предпочитане автентичен, казва още Валентин Дойчинов. Според него тези коли са движими културно-исторически ценности. По думите му обаче в България засега тепърва се прохожда по отношение на правилата и законодателството за ретроавтомобилите. Той допълва, че страната ни е единствената в Европейския съюз, в която няма закон за тях.

Колекционерът, който се занимава с това хоби от двайсетина години, поддържа 4-5 ретроавтомобила. Някои от тях са участвали във филмови продукции на Боливуд, руски и западни студиа.
Желанието на организаторите е парадът да се превърне в пролетен празник. Затова в него ще участват и деца от сливенски училища с различни музикални изпълнения, мажоретни състави. Поканен е Етрополският духов оркестър. Организиран е конкурс за рисунка на ретроавтомобили на тема "Напред в миналото".

Тази година автомобилите ще бъдат изложени на централния сливенски площад "Хаджи Димитър". Преди това те ще преминат в автошествие по улиците на града, а след класирането и награждаването на отличените ще има състезание по майсторско управление.

Колите ще бъдат оценявани във възрастови категории от 30-те, 50-те и 70-те години, както и в клас "реплики". Голямата награда на Община Сливен е за принос в областта на реставрацията и ретроавтомобилната общност. В градския ретроклуб членуват десет колекционери, които възнамеряват да поискат от общината място за музей за ретроавтомобили.

Снимки: Ретро клуб „Туида класик"

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Победителите в планинско "Българка"

    В оспорвано състезание по завоите в покрайнините на Сливен водещи към връх Българка, общо 52-ма състезатели и техните автомобили се бориха за цен ...
    05.06.2016
    4 952
    0
  • Рали "Сливен" се завръща

    30-ото издание на рали Сливен ще включва общо 16 специални етапа, разпределени в два състезателни дни – 4 и 5 септември 2010 г. Няма промяна в к ...
    01.09.2010
    2 265
    7