Last news in Fakti

14 Април, 2016 12:11 7 611 2

Най-старият автомобил в България излиза на парад

  • ретропарад-
  • dedion bouton-
  • сливен-
  • туида класик-
  • валентин дойчинов
Най-старият автомобил в България излиза на парад - 1
De Dion Bouton 6CV, 1906 г. Снимка: сп. АВТОКЛАСИКА & Мотоциклети

De Dion-Bouton 6 CV от 1906 г. ще бъде гвоздеят в програмата на тазгодишния ретропарад на автомобили в Сливен. 110-годишният ветеран е пълен оригинал и е много ценен, а за да бъдат запалени фаровете му, ще се използва газ ацетилен, разказа в интервю за БТА председателят на ретроклуба "Туида класик" Валентин Дойчинов, който е организатор на събитието.

Най-старият автомобил в България излиза на парад

Ретропарадът, който се провежда за четвърта поредна година, ще се състои на 16 април. Очаква се свои автомобили да представят колекционери от София, Сливен, Стара Загора, Бургас и др. Дойчинов допълва, че очаква броят на олдтаймерите да достигне миналогодишния, който е своеобразен рекорд в историята на парада.

Най-старият автомобил в България излиза на парад

През 2015 година в Сливен са били показани 80 коли и 20 мотоциклета. Тогава атракция е бил най-скъпият ретроавтомобил в България - BMW 319 кабрио, управляван някога от автомобилната легенда Димитър Соколов. Колата е произведена в завода на BMW в Германия през 1936 година. От модела са създадени 74 бройки, а до днес са останали само три. Колата е единствената у нас, участвала е в състезания от веригата Гран При през септември 1939 година.

Най-старият автомобил в България излиза на парад

За да бъде ретро, автомобилът трябва да е над трийсетгодишен и за предпочитане автентичен, казва още Валентин Дойчинов. Според него тези коли са движими културно-исторически ценности. По думите му обаче в България засега тепърва се прохожда по отношение на правилата и законодателството за ретроавтомобилите. Той допълва, че страната ни е единствената в Европейския съюз, в която няма закон за тях.

Най-старият автомобил в България излиза на парад

Колекционерът, който се занимава с това хоби от двайсетина години, поддържа 4-5 ретроавтомобила. Някои от тях са участвали във филмови продукции на Боливуд, руски и западни студиа.
Желанието на организаторите е парадът да се превърне в пролетен празник. Затова в него ще участват и деца от сливенски училища с различни музикални изпълнения, мажоретни състави. Поканен е Етрополският духов оркестър. Организиран е конкурс за рисунка на ретроавтомобили на тема "Напред в миналото".

Най-старият автомобил в България излиза на парад

Тази година автомобилите ще бъдат изложени на централния сливенски площад "Хаджи Димитър". Преди това те ще преминат в автошествие по улиците на града, а след класирането и награждаването на отличените ще има състезание по майсторско управление.

Най-старият автомобил в България излиза на парад

Колите ще бъдат оценявани във възрастови категории от 30-те, 50-те и 70-те години, както и в клас "реплики". Голямата награда на Община Сливен е за принос в областта на реставрацията и ретроавтомобилната общност. В градския ретроклуб членуват десет колекционери, които възнамеряват да поискат от общината място за музей за ретроавтомобили.

Снимки: Ретро клуб „Туида класик"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    3 2 Отговор
    Нещо различно в сивото ни ежедневие.
  • 2 олдтаймер фен

    2 0 Отговор
    Браво, супер е че в България има толкова хора които колекционират ретро автомобили и мотоциклети и ежегодно участват в парада за да може всички да се докоснем до неповторимия дух на тези класики от вече отминали времена.