Отидете към основна версия

28 165 10

Някой да търси кемпер BMW?

  • vixen-
  • bmw-
  • 21 td-
  • m21-
  • кемпер-
  • каравана-
  • обява

Изключително рядък кемпер Vixen 21 TD с дизелов двигател BMW си търси нов собственик в eBay. Между 1986 и 1989 г. са произведени едва 587 от тези къщи на колела, което превръща всеки запазен екземпляр в доста ценна находка.

Рекламиран като "Driver's RV" ("Кемпер за карачи"), Vixen 21 TD има необичайно нисък за такива возила център на тежестта. Досущ като "баварец" взема завоите с неестествена за пропорциите си повратливост и развива скорост от 160 км/ч, заради което често е спряган за най-бързата моторна каравана в света.

Кемперът с баварско сърце притежава и невероятно нисък коефициент на въздушно съпротивление от 0.30, което обяснява не само динамичните му показатели, а и впечатляващия разход от около 8 л/100 км.

Въпреки че е допълнена от традиционния за турбодизел индекс TD, цифрата 21 в името на кемпера няма общо с работния обем на двигателя, а обозначава дължината във футове (6.4 метра). Моторът е 2.4-литров редови шестак BMW M21 с мощност 115 к.с., съчетан с петстепенна механична трансмисия от Renault.

В останалата си част конструкцията също разчита на донори. Окачването е от ван General Motors, а стоповете идват от компактния хечбек Pontiac 1000.

Проектирани и произвеждани от Бил Колинс като наследници на хитовия GMC Motorhome от 70-те, кемперите Vixen са оразмерени така, че да се побират в стандартен американски гараж. Въпреки скромните си по стандартите на сегмента габарити разполагат с всички удобства - генератор, бойлер, електрически инвертор, който позволява включването на микровълнова фурна, климатик, хладилник и всеки друг електроуред на 110 волта, и т.н.

Макар да получават изключително ласкави оценки в специализираната преса, през първите две години от производството са продадени едва 300 от кемперите на Vixen. Компанията пробва безуспешно да лансира модификация, предназначена за такси или деветместна лимузина, и през 1989-а фалира.

Предлаганият в eBay Vixen 21 TD е от първите серии, произведени през 1986 г. Според продавача 30-годишният кемпер е напълно оригинален и всички възли и агрегати са заводски. Единственият подменен детайл е емблемата на BMW.

Моторната каравана е навъртяла 77 000 мили (123 900 км) и се намира в изключително добро състояние.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини