Отидете към основна версия

14 695 33

Виновникът за "Дизелгейт" си призна

  • volkswagen-
  • дизелгейт

В Детройт започна първото дело, свързано с мегаскандала "Дизелгейт". Още в самото начало на съдебното производство един от обвиняемите си призна, че е участвал в схема, имаща за цел да прикрие реалните нива на вредни газове на автомобилите Volkswagen. Джеймс Робърт Лианг от Нюбъри Парк, Калифорния, е първото лице, срещу което американските власти повдигнаха обвинения по случая "Дизелгейт". По време на едно от заседанията Лианг призна себе си за участник в заговора, целта на който е била да се прикрият реалните нива на вредни емисии.

По думите на официален представетил на Министерството на правосъдието на САЩ, цитирани от АР, инженерът не е отрекъл нито едно от обвиненията и е изявил готовност да сътрудничи на следствените органи. По предварителни данни, Лианг е един от главните разработчици на програмата, която прикрива реалните отработени газове и заради която избухна грандиозният скандал, получил гръмкото име "Дизелгейт". Към инженера са предявени две обвинения - за участие в престъпен заговор и за нарушаване на закона за чистота на въздуха в САЩ.Ще припомним, че заради умишленото занижаване на вредните емисии от автомобилите си, скандалът продължи да се разраства и в Европа. Първоначално с проблема се захвана Агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA), която публично обяви, че немският автомобилен производител умишлено крие истинските нива на изхвърляни вредни емисии от своите автомобили, оборудвани с двулитров четирицилиндров дизел TDI от серията EA 189.

Според специалистите от EPA германците са използвали специален софтуер, за да бъдат скрити реалните вредни емисии по време на екологичните тестове. Американците твърдят, че колите на VW надхвърлят разрешената норма с цели 40 пъти. Ако бъде окончателно доказано, това означава, че немският концерн нарушава две от точките на Закона за чистота на въздуха, което от своя страна ще доведе до рекордна глоба.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини