Отидете към основна версия

9 162 4

Нови съкращения в АвтоВАЗ

  • автоваз-
  • lada-
  • съкращения-
  • криза

Най-големият руски автопроизводител се готви за поредно свиване на щата заради финансови затруднения и слаби продажби. Този път обаче компанията ще търси максимално безболезнен начин за оптимизация на персонала и дори ще насърчава доброволното напускане с допълнителни бонуси при пенсиониране, съобщава "Ведомости".

Според източници от АвтоВАЗ ръководството на компанията добре разбирало, че в град като Толиати, изграден изцяло около промишления гигант, населението много трудно може да намери работа другаде. Ето защо перспективните работници щели да бъдат обучавани в по-висококвалифицирани специалности. Предвиждала се и програма за стимулиране на доброволно напусналите с еднократни помощи в размер на до 30 000 рубли (€860) за започване на собствен дребен бизнес и до 300 000 рубли (€4 300) за проекти с по-голям мащаб.

В момента в АвтоВАЗ работели около 2 600 души в предпенсионна възраст и също толкова - в пенсионна. На служителите от първата група щяла да бъде предложена надбавка към бъдещата пенсия в продължение на пет години. Бонусът от "няколко хиляди рубли месечно" щял да зависи от трудовия стаж в завода.

Компанията водела и преговори с доставчици за създаване на работни места за бившите работници в завода. По договор със Сбербанк, която открива корпоративно-аналитичен център в Толиати, при наемането на служители в него с приоритет ще се ползват съкратени работници на АвтоВАЗ. По план там трябва да бъдат трудоустроени 1 200 души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини