Отидете към основна версия

20 050 8

Бронираният автобус на Маргарет Тачър

  • автобус-
  • маргарет тачър

На 12 октомври 1984 г. терористи от Ирландската републиканска армия залагат бомба в "Гранд хотел" в английския курортен град Брайтън. Целта им да ликвидират британския министър-председател Маргарет Тачър и членовете на кабинета ѝ, които са на конференция на Консервативната партия, не се увенчава с успех, но при взрива са убити пет души.

Сериозно обезпокоени от неуспешния, но брутален опит за атентат, специалните служби поръчват специален брониран автобус за правителството. За изработката на рейса са заделени колосалните за онези години £5 000 000.

Возилото тежи 38 тона, има гуми, с които може да продължи да се движи дори да са спукани, и издържа на пряк обстрел със 7.62-милиметрови куршуми. Подът пък е защитен против взривове с дебела 61 сантиметра пита от материал с непроизносимо име.

Салонът на автобуса е снабден с филтрираща система, захранвана от отделен дизелов агрегат. Тя предпазва пътниците в случай на атака с газ, химически и биологични оръжия. За задвижването се грижи 12.0-литров дизелов двигател Rolls-Royce с необявена мощност.

Днес бронираният рейс на Маргарет Тачър се намира в окаяно състояние във ферма в Южен Нортхамптъншър, макар че е навъртял едва 28 000 километра. Собственост е на частен колекционер, който приема оферти от заинтересовани купувачи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини