Отидете към основна версия

8 950 7

Китай въвежда 10% данък за суперколи

  • данък-
  • суперколи-
  • китай

Автомобили цена над 1.3 млн. юана (€178 257) ще бъдат облагани с допълнителен данък в размер на 10% от стойността. По този начин китайското правителство се надява да ограничи прахосничеството и да намали вредните емисии, съобщава BBC.

Китай е ключов пазар за производителите на луксозни коли, които през последните години постоянно адаптират продукцията си към местните вкусове. Властите в комунистическата държава обаче не гледат с добро око на разточителните демонстрации на благосъстояние.

"За да поощри разумното потребление и да насърчи намаляването на вредните емисии, Държавният съвет одобри допълнителен данък върху свръхлуксозните автомобили", гласи съобщение на Министерство на финансите. Новият налог влиза в сила от днес, макар че според анализатори надали ще трогне особено китайските богаташи.

Президентът Си Дзинпин превърна борбата срещу корупцията в основна тема на управлението си и смята разточителното харчене за част от нея. Заедно с данък "суперколи" Комунистическата партия въвежда и нови правила против демонстрацията на богатство сред функционерите си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Германия и Франция вбесиха Китай

    Китайското външно министерство привика посланиците на Германия и Франция, след като техните страни присъдиха награда за китайски правозащитник, съобщи ...
    02.12.2016
    2 915
    0