Отидете към основна версия

17 056 20

Атина и Мадрид забраняват дизелите

  • дизел-
  • забрана-
  • париж-
  • атина-
  • мадрид-
  • мексико сити

Кметовете на Париж, Атина, Мадрид и Мексико Сити се договориха за пълна забрана на леките коли и камионите с дизелови двигатели на териториите на подопечните им столици. Ограничението влиза в сила през 2025 г. и ще важи за всякакви возила с нафтови мотори независимо от годината на производство, съобщава BBC от среща на градоначалниците на 40-те най-големи столици в Мексико.

Париж вече въведе забрана за движение на автомобили и мотоциклети, регистрирани преди 30 септември 1997 г., а в централната част на френската столицата не могат да влизат автобуси и камиони, произведени до октомври 2001-ва. Ограниченията бяха въведени като пореден опит на управата на града да се справи със замърсяването на въздуха.

Забраната за движение на дизелови автомобили по улиците на Париж, Атина, Мадрид и Мексико Сити ще бъде съпроводена с насърчаване на използването на електромобили, хибриди и водородни коли чрез преференции и финансови стимули. В четирите града започват и програми за мащабно озеленяване и създаване на мрежа от велосипедни алеи.

Радикалната мярка се предприема заради рекордните равнища на вредни емисии в столиците на Франция, Гърция, Испания и Мексико. Медици и еколози са единодушни, че отработените газове са изключително вредни за дихателната и сърдечносъдовата система на човека.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини