Отидете към основна версия

56 971 29

Суперкари, дялани с теслата

  • суперкари-
  • клиновидна форма

Понятията за аеродинамика са различни през различните години. Това е сложна наука, която определено не стои на едно място.

Още през 60-те години на миналия век инженерите разбират, че клиновидната форма на каросерията помага на обтекаемостта на колата.

Конструкторите от онези години обаче подхождат почти буквално към този постулат и много от тогавашните суперкари се отличават със силно изразен клиновиден силует.

На някои им отива, а други изглеждат просто потресаващо. Сега ще ви покажем десет такива суперколи от миналото.

Bizzarini Manta (1968 година)Това е един от първите клиновидни автомобили, а негов автор е италианският гениален стилист Джорджето Джуджаро.

Alfa Romeo Carabo (1968 година)Ефектната Alfa е дело на дизайнерското ателие Bertone, но по-любопитното е, че т.нар. Lambo-врати са се появили за първи път при Alfa Romeo.

Porsche Tapiro (1970 година)Една от колите, които имат най-силно изразена клиновидна форма. Формата на колата е определяна като длето, но това си е направо остър кинжал.

Ferrari 512S Berlinetta (1970 година)Още един италиански шедьовър, явяващ с концептуален автомобил и направен на шасито на серийното Ferrari, което е с мощност 550 коня.

Mazda RX-500 (1970 година)При това клиновидно купе на mazda футуристичен е не само дизайнът. Двигателят също е различен. Японците залагат на роторен мотор.

De Tomaso Pantera (1971 година)Дизайнът на този автомобил се оказва толкова прогресивен, че колата се произвежда почти без изменения в продължение на 20 години.

Lamborghini Countach (1974 година)Първият в света суперкар с марка Lamborghini и до ден-днешен се явява най-известната кола с въпросния клиновиден дизайн.

Dome Zero (1975 година)Трудно е да се повярва, но това чудо не е концепткар, а е произвеждано серийно, макар и в малки серии. Двигателят е с мощност 145 конски сили от Nissan.

Maserati Khamsin (1975 година)Това също е сериен модел. Между другото интересното при него е, че е първият модел с адаптивно серво на волана.

Aston Martin Bulldog (1979 година)Автомобилът може да бъде определен като нисък и широк звездолет с колела, който разполага с битурбо V8 мотор с мощност 600 к.с.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини