Отидете към основна версия

52 101 37

5 наистина евтини коли, недостъпни за българина

  • hyundai-
  • renault-
  • tata-
  • fiat-
  • datsun-
  • mahindra-
  • scala-
  • tigor-
  • mobi-
  • go+-
  • thar-
  • reina

Представеният миналата седмица Hyundai Reina за €8 000 засега няма да се продава в Европа въпреки огромния потенциал за успех на пазари като българския. Корейският седан обаче далеч не е единственият наистина евтин автомобил, който ще си остане недостъпен за нашенеца въпреки ниската цена. Почти всеки голям производител предлага подобни модели, при това без да се броят безчетните китайски марки. Ето пет от тези сиромашки блянове.

Renault Scala


В страни като България този Nissan Latio с френски паспорт и индийско потекло би могъл да подлее вода на модели със сходни габарити като Kia Rio. Scala се оборудва с полезни екстри като еърбегове, мултимедия и система за безключов достъп с бутон за стартиране на двигателя.

Друг безспорен плюс на индийското Renault е добре познатият 1.5-литров дизелов двигател с въртящ момент 200 Нм. Моделът се предлага и с бензинов мотор със същата кубатура. Scala обаче си има и недостатъци. Задните спирачки са барабанни, а скоростната кутия е само механична. Цената също не е от най-ниските - близо €11 000.

Tata Tigor

При споменаването на индийския пазар не бива да се пропуска и друго примамливо предложение от Tata. Tigor представлява хибрид между седан и хечбек с характерно оформление на задницата и дължина под 4 метра. Багажникът с обем 419 литра се отваря отделно от задното стъкло.

За задвижване се предлагат трицилиндров бензинов двигател и четирицилиндров дизел. В първия случай цената е наистина народна - €6 500, а най-скъпата нафтова версия с мултимедия с възможност за гласово управление, аудиосистема с осем говорителя, камера за движение на заден ход с парктроник и климатроник излиза към €9 800.

Fiat Mobi

Този дребосък с дължина 3.5 метра се произвежда и продава в Бразилия. Петвратият хечбек има доста симпатичен дизайн и изцяло стъклен капак на багажника. Базовото оборудване е наистина спартанско - липсва дори отопление.

Срещу допълнително заплащане обаче Mobi може да се оборудва с практически всякакви екстри от парктроник до мултимедия с поддръжка на смартфони. Базовата цена е €9 100, а с глезотиите може да надхвърли €12 000. Във всички случаи под предния капак работи трицилиндрово моторче, съчетано с механична трансмисия.

Datsun GO+

В Индия се предлагат и по-големи бюджетни автомобили. Макар да не достига дължина от 4 метра, този Datsun се ползва със статуса на градски миниван и дори има трети (!) ред седалки. Вярно - ако те не бъде сгънати, обемът на багажника намалява от 350 на едва 50 литра.

Базовата версия няма нито аудиосистема, нито еърбегове. Всъщност дори срещу доплащане може да се монтира само една спасителна възглавница. GO+ се оборудва само с един двигател с три цилиндъра, обем 1.2 литра и мощност 68 коня. За сметка на това седемместният Datsun може да се купи за едва €5 360, а цената остава в рамките на €7 200 даже да се поръчат всички екстри.

Mahindra Thar

Сред най-евтините автомобили на света има и класически всъдеход. Произвежданият по лиценз от 2010 г. Thar се предлага дори в седемместна версия. За задвижване е предвиден само 2.5-литров дизел с 65 или 110 к.с.

Базовата версия на Mahindra Thar струва под €8 700, макар че е само със задно предаване, няма парно и дори запалка. За около €9 400 купувачът вече получава задвижване на четирите колела, а срещу €12 500 Thar става направо истински автомобил.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Hyundai пуска седан за €8 хил.

    Нов бюджетен модел ще попълни гамата на Hyundai за китайския пазар. Седанът, наречен Reina, ще струва 60 000 юана или около €7 860, съобщава Auto ...
    08.06.2017
    17 038
    12