Отидете към основна версия

150 755 143

5 грешки при покупка на употребяван автомобил

  • употребявани автомобили-
  • кола на старо-
  • покупка на автомобил

Покупката на кола на старо винаги крие рискове. Ако сте се решили на такава стъпка, а у нас за съжаление това е практика, неминуемо трябва да знаете, че рискът да се сдобиете с проблемен автомобил не е никак малък. Основният плюс при покупката на автомобил "втора ръка" определено е цената.

Добре известно е, че автомобилите, произведени след 2000 година, не са дълговечни, каквито бяха по-старите германски и японски машини. Тоест, когато станете горд собственик на 6-, 7- или повече годишна кола, проблемите при нея тепърва започват. Сега ще ви разкажем за някои основни грешки, които се допускат при покупката на употребяван автомобил.

Недостатъчни финанси

Ако сте си харесали кола на старо, но не ви достигат парите, нашият съвет е да отложите покупката. Не търсете заеми, кредити и т.н., защото дори и да съберете нужната сума, след покупката почти сигурно ще се наложат ремонти, някои от които могат да бъдат доста скъпи.

Без техническа експертиза

Поговорката "Стара кола и млада жена са на късмет" е абсолютно вярна, но въпреки това ви съветваме да проверите автомобила, преди да го купите. Колкото по-щателна е проверката, толкова повече ще разберете за скритите проблеми на автомобила. Става дума както за компютърна диагностика, така и за преглед от майстор, на който имате доверие.

Бърз тест

Ако възнамерявате да карате колата, която ще купувате поне пет години, не се задоволявайте само с бърз тест в района на автокъщата. За да усетите всички скърцания, потропвания и най-вече дали колата ви пасва за целите, за които я взимате, е необходимо да я покарате поне час. Това за съжаление е невъзможно да се случи при голяма част от търговците на употребявани автомобили, но нашият съвет е да настоявате.

Изгоден бартер

Ако искате да се избавите от вашата стара кола и да вземете някоя по-нова, явлението "бартер" е често практикувано у нас. Трябва да знаете обаче, че когато един търговец е склонен на бартер, в много от случаите той ви предлага кола, която е от т.нар. сорт "трудно продаваеми". С други думи възможно е тя да не е съвсем наред. Затова пробвайте първо да продадете колата си и след това започнете с избора на следващата.

"Бяла лястовица" или "екзотика"

Тези термини се използват за автомобили, които не са особено разпространени на територията ни или пък са силно тунинговани. За мнозина обаче точно такива коли са свързани с техните мечти и така си доставят голяма радост в живота. Ако решавате със сърцето, а не с главата, трябва да знаете, че по-вероятно е да чакате дълго за някоя резервна част и освен това тя да се окаже доста по-скъпа от аналогичните резервни части на по-конвенционалните автомобили. Но, както се казва, "Кеф цена няма".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.

Свързани новини