Отидете към основна версия

15 496 23

Най-бързият автомобил вече не е Bugatti

  • hennessey-
  • venom-
  • f5-
  • sema

Американското ателие Hennessey представи, в рамките на тазгодишното шоу SEMA, един нов хиперкар, който според думите на производителя може да развие скорост от 300 мили в час. Това постижение, равно на 482 км/ч, го прави най-бързият автомобил на планетата.

Иновацията се нарича Venom F5 и за разлика от своя предшественик Venom GT е построена от нулата. Конструкторите се отказват от шасито на Lotus, като в конструкцията са използвани карбон и стъклопласт. Коефициентът на въздушно съпротивление е 0.33, като за сравнение ще кажем, че този на предшественика е 0.44, а на Bugatti Chiron - 0.38.

Hennessey Venom F5 е оборудван със 7.4-литров битурбо осемцилиндров двигател, специално разработен за модела. Мощността му е 1 600 конски сили, а максималният въртящ момент - 1 762 Нм. Агрегатът работи съвместно със седемстепенна роботизирана трансмисия с един съединител, през която моментът се предава на задните колела.

Като опция ще се предлага и механична скоростна кутия, но според специалистите от Hennessey тя ще затруднява доста водачите, тъй като те ще трябва да се справят с пробуксуването на колелата. Очакванията са, че Venom F5 ще ускорява от 0 до 300 км/ч за 10 секунди, а до 400 - за 20 секунди.

От най-бързият хиперкар на планетата ще бъдат произведени 24 екземпляра, всеки един от които ще се продава за $1.6 млн. Списъкът с допълнителното оборудване е за още $600 000. Автомобилът ще се прави в завода на компанията в Тексас, а първите собственици ще получат екземплярите си в началото на 2019-а.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини