Отидете към основна версия

6 097 8

Непознатата Toyota от Група Б

  • toyota-
  • mr2-
  • 222d-
  • група б

Toyota MR2 е един от най-достъпните модели със средно разположен двигател. Конструкцията на този японски лекоатлет издържа много по-висока мощност, отколкото предлага серийният мотор, което подтиква инженерите на компанията да създадат рали автомобил по мотиви от серийното купе.

Разработката на Toyota 222D започва в средата на 80-те години на миналия век с цел участие в култовата Група Б на FIA, в която се състезават чудовища като Audi Quattro и Peugeot 205 T16. Силуетът на автомобила наподобява MR2 от 1984 г., но с това приликите се изчерпват.

За да може да се опре на прочутите зверове от Група Б, 222D получава 2.1-литров турбомотор с 600 к.с. Колата тежи едва 750 кг и мощността е в излишък. Предаването е двойно, но японските конструктори предвиждат вариант за пистови състезания и за целта разработват версия със задно задвижване.

Японците обаче са безнадеждно закъснели. 222D е готова за състезания чак през 1988-а, а след промяна на правилата Група Б е забранена още през 1986 г. Състезателната Toyota се оказва ненужна никому и 8 от 11-те произведени автомобила са унищожени от самата компания.

Днес оцелелите три екземпляра са реставрирани и понякога хвърлят в недоумение дори познавачите на рали историята от 80-те.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини