Отидете към основна версия

52 967 91

Германски съд отприщи евтините дизели към Източна Европа

  • дизел-
  • забрана-
  • германия

Върховният административен съд на Германия позволи на градските власти да забраняват движението на автомобили с дизелови двигатели, съобщават немски медии. Така провинциите, градовете и общините получават правото да налагат ограниченията по свое усмотрение без да се съобразяват с федералното законодателство.

Решението слага край на продължилите месеци наред спорове ролята на дизелите за замърсяването на въздуха. То обаче се смята за ключово и за бъдещето на нафтовите автомобили като цяло, тъй като неминуемо ще повлияе на цените на поне 12 млн. возила на най-големия автомобилен пазар в Европа.

С позицията си съдът игнорира аргументите на канцлера Ангела Меркел, чийто кабинет се обяви против искането на местните власти да могат да забраняват движението на дизелови автомобили с екологична цел. Федералното правителство смята, че така ще бъде ощетен интересът на хиляди собственици, а общественият транспорт не е готов да компенсира толкова драстична промяна в организацията на превозите.

Съдебната битка започна след иск на природозащитната организация DUH да се потърси отговорност на големите замърсители на въздуха в германските градове. Още от самото начало на делото започнаха да се появяват прогнози за главоломно поевтиняване на дизеловите автомобили при евентуална забрана и бум на износа им в страните от Източна Европа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини