Отидете към основна версия

4 686 7

Китай отменя правилото за 50% държавно участие в автомобилните компании

На фона на назряваща търговска война със САЩ китайското правителство реши да отмени действащото от близо четвърт век ограничение за чуждестранните автомобилни компании да могат да оперират на територията на страната единствено чрез съвместни предприятия с местни фирми. Първи от отпадащото правило за 50-те процента задължително държавно участие ще се възползват производителите на електромобили, съобщава Automotive News.

Ограничението върху дейността на чуждестранни производители на автомобили, плавателни съдове и самолети е в сила от 1994 г. Решението за отмяната му ги освобождава от задължението да предоставят на държавата минимум 50% от собствеността върху съвместните предприятия и да споделят технологиите си с местни компании.

Досегашните регулации отпадат за производителите на електромобили още тази година. През 2020-а ограниченията ще бъдат отменени за товарни автомобили, а от 2022-ра новите правила ще важат за всички видове превозни средства.

Повечето експерти са на мнение, че големият печеливш от либерализирането на режима - поне в краткосрочен план - ще бъдат производителите на хибридни и електрически автомобили. От промяната ще се възползва най-вече Tesla, която иска да строи завод в Шанхай.

От друга страна отпадането на ограниченията ще окаже натиск върху местните производители, които ще се сблъскат с конкуренцията на досегашните си партньори. Немалко анализатори обаче смятат, че структурата на съвместните предприятия вече се е утвърдила като работещ модел и чуждестранните компании надали имат интерес от разрушаването ѝ.

Високопоставен мениджър от General Motors, цитиран от Automotive News, твърди, че американският концерн няма намерение да къса връзките с местния си партньор SAIC Motor Corp. дори след отпадане на ограниченията. От Nissan коментират, че засега ще следят ситуацията преди да предприемат конкретни мерки. От Honda Motor Co. пък отбелязват, че бизнесът на компанията в Китай се е разраснал благодарение на силните локални връзки и нямат намерение да променят отношенията с местните си партньори.

Китай е най-големият пазар на автомобили в света, което го прави истински магнит за чуждестранните производители. През 2017 г. в страната са продадени 28 878 900 нови коли. Растящият брой на автомобилите обаче тревожи властите заради влошаващата се екологична картина в страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини