Отидете към основна версия

5 423 10

Русия ще бори скъпия бензин с... алкохол

  • горива-
  • цени-
  • бензин-
  • алкохол-
  • забрана-
  • русия

Руските министерства на икономиката и финансите предлагат отпадане на забраната за продажба на алкохолни напитки по бензиностанциите с цел да се компенсира нарастването на цените на горивата на едро, което е свило до минимум печалбите на тези търговски обекти, съобщава "За Рульом".

Продажбата на алкохол по руските бензиностанции бе забранена през 2012 г. в рамките на кампания за борба с пияните шофьори. Независими собственици обаче твърдят, че ограничението не е повлияло по никакъв начин на безопасността по пътищата, а те са принудени да търсят други източници на печалба заради все по-високите цени на горивата на едро.

Идеята за отпадане на забраната за продажба на алкохолни напитки по бензиностанциите не е нова. Миналата година в Държавна дума дори бе внесено предложение за промяна в закона, но то не достигна дори до първо четене.

Резкият скок на цените на горивата на едро в Русия (от миналата седмица тон бензин струва над 50 000 рубли/€655), ръстът на акцизите, инфлацията и други фактори обаче могат да променят мнението на властите, пише "КоммерсантЪ". Според вестника водачът на Независимия горивен съюз Павел Баженов е изпратил писмо на премиера Дмитрий Медведев с молба за отмяна на забраната. Идеята се поддържа и от Руския горивен съюз, чийто шеф Евгений Аркуша смята, че бензиностанциите не се различават от обикновените магазини.

Обявената подкрепа от страна на министерствата на икономиката и финансите дава най-големи надежди на собствениците на независими бензиностанции в Русия. Те разглеждат евентуалното отпадане на забраната за алкохол като единствен сдържащ фактор за цените на горивата, тъй като от продажбата на бензин вече практически не можело да се печели.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини