Last news in Fakti

22 Май, 2018 09:59 2 847 8

Светослав Бенчев за ФАКТИ: При скъп долар – петролът е евтин

  • петрол-
  • бензин-
  • сащ-
  • шистов петрол-
  • дизел-
  • горива-
  • иран-
  • венецуела

Трудно предвидимо е какво ще се случи на пазара на суров петрол

Светослав Бенчев за ФАКТИ: При скъп долар – петролът е евтин - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента е доста трудно предвидимо какво ще се случи на пазара на суров петрол. Това, което може да се каже със сигурност е, че резки сътресения са малко вероятни.

Това коментира пред Факти.бг Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация.

Във фокуса остават санкциите, които американският президент Доналд Тръмп ще наложи на Иран и доколко те ще засегнат чуждестранните компании, опериращи в Иран. Засега единствено „Тотал“ декларира, че спира работата си в Иран под заплахата от това да бъде отказан достъп до финансиране от американските финансови институции.

Общите действия на ЕС за запазване на споразумението, както декларациите на Русия и Китай, че също ще се придържат към него говорят за по-скоро минимизиране на ефекта от американските действия, но все пак те трябва да се видят на практика. Счита се, че санкциите могат да доведат до загуба за пазара от 300 000 барела/дневно до 1,5 млн. барела/дневно. Считам, че реалността ще бъде някъде около 400 000-500 000 и пазара по-скоро ще понесе тази цифра без сътресения.

Венецуела продължава да представлява проблем с постоянно намаляващите добиви и остаряващата инфраструктура, а новините за преизбирането на Николас Мадуро дават знак, че ситуацията не върви към разрешаване. Тук също стои въпрос за сериозни американски санкции, които допълнително биха усложнили ситуацията и които ще намалят доставените количества.

Намаляващата продукция на ОПЕК също е фактор. Страните-членки, произвеждат под квотите си и това води до засилване на страховете от липси на пазара.

От друга страна засилващите се позиции на долара, поради политиката на Донал Тръмп , както и на Федералния резерв по-скоро задържат цените, тъй като тенденциите са, когато доларът е скъп, петролът да е евтин и обратното.

Шистовите добиви са на високи нива и ще могат да компенсират евентуални количества, които липсват на пазара, но до определени стойности, тъй като те се сблъскват с проблеми от инфраструктурно естество и поне към момента, въпреки сериозния си потенциал има пречки пред разгръщането му.

В заключение – ако не се случи нещо сериозно петролът ще задържи сегашни или близки стойности с тенденция за повишение, но без това да се случва рязко. Отговорите на повечето въпроси ще има към края на годината или в началото на следващата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Стефчо

    10 2 Отговор
    Бравос на ФАКТИ!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 патриотъ

    10 0 Отговор
    В тоя живот даже живота ни не зависи от нас,пък да не говорим за цените на петрола!Моята прогноза за петрола е,че няма да стане безплатен!
  • 4 Извод

    10 0 Отговор
    Изводът кърти - "Ако не се случи нищо сериозно, няма да има рязка промяна".

    Имаше ли Нобелова награда за икономика? Че човекът си я заслужи :D
  • 5 Жозефино

    4 0 Отговор
    А, добър ден! Брао, Венци.
  • 6 Експерт

    1 2 Отговор
    Умният Бенчев , цитира чужди вестникарски анализи без стойност ! Пълен некадърник!
  • 7 Селяк

    3 0 Отговор
    Яйцето или кокошката ? Нефтът или долара ?
  • 8 georgi

    2 0 Отговор
    Кой ти гледа в БГ долара, цените се диктуват от - познайте