Отидете към основна версия

4 889 9

Изобретиха безопасен автомобил на водород

  • rasa-
  • водород-
  • автомобили

Една сравнително нова автомобилна компания от Уелс, носеща името Riversimple, твърди, че е изобретила работоспособен и най-важното безопасен автомобил, задвижван от водород. Водородомаобилът се нарича Rasa и с едно зареждане може да измине разстояние от 480 километра.

Производителят е готов да пусне водородния автомобил в серийно производство през 2020 година. Още нещо любопитно е, че над дизайна на Rasa се труди авторът на съвременния Fiat 500 Крис Рейтс. Иначе всяко от колелата на Rasa е снабдено с електромотор, а наличието на свръхлеки материали прави общата маса само 580 килограма.

Ускорението от 0 до 100 км/ч. става за 10 секунди. Захранването на електромоторите с енергия става благодарение на водородни елементи и на рекуперация на кинетична енергия от спирачното усилие. Енергията отива в т.нар. суперкондензатори, намиращи се в предната част на автомобила.

"Водородният автомобил Rasa не следва принципите на досега познатите ни такива коли. Разработен е от нулата и е напълно безопасен" - твърди шефа на компанията Riversimple Хюго Споверс. Още нещо странно, но изглеждащо и логично е, че компанията не предвижда продажба на водородни автомобили. Тя ще ги отдава под аренда, като ще се грижи за техническото обслужване, за застраховката и дори за зареждането им.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини