Отидете към основна версия

28 306 44

Нов Дизелгейт, този път с Mercedes

  • mercedes-benz-
  • daimler-
  • дизелгейт

Нов скандал с дизелови автомобили грози друг германски производител. Става дума за концерна Daimler, който е застрашен от глоба в размер на $4.4 млрд. заради манипулации с вредните емисии.

По информация на немското издание Bild am Sonntag, в автомобилите Mercedes-Benz е използван лъжлив софтуер, манипулиращ реалните данни за изхвърлянето на вредните емисии.

Обвинението към Daimler идва от Федералното бюро по автомобилен транспорт на Германия, според което Mercedes-ите с лъжливи устройства са над един милион. Устройствата се включват единствено при изпитания на стенд, а в реална пътна обстановка - бездействат.

По-конкретно става дума за дизелови Mercedes-и със стандарт Euro 6 и снабдени със система за неутрализация на отработените газове (AdBlue). Освен комерсиално ориентираният модел Vito, под подозрение попадат още C-Klasse и G-Klasse.

Само в Германия може да се стигне до отзоваване на 750 000 автомобила. Daimler са заплашени и от солена глоба - по 5835 долара за всеки оказал се извън закона автомобил. Според немските медии, за нелегални могат да бъдат признати двигателите от сериите OM 642 и OM 651.

Към момента от Mercedes-Benz не са коментирали обвинението, като казват единствено, че оказват пълно съдействие на Федералните органи по разследването.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Обвиниха шефа на Audi в мошеничество

    Германската прокуратура обвини Рупърт Щадлер в мошеничество и постави под въпрос глобалните планове за реформиране на концерна Volkswagen. Дизелови ...
    13.06.2018
    9 166
    10