Отидете към основна версия

53 135 105

Германците започват отново да търсят дизели на старо

  • автомобили-
  • дизел-
  • бензин

Въпреки първите частични забрани за дизелови автомобили, търсеното на употребявани коли с двигатели с вътрешно горене се покачва.

Според текущите данни на Федералния орган за автотранспорт (KBA) за юни само една трета от всички германци биха си купили нова дизелова кола. От своя страна бензиновите автомобили са с рекордните 63 процента.

Дизеловият барометър на немската автомобилна агенция DAT (Deutsche Automobil Treuhand GmbH) обаче показва признаци на нормализиране на пазара за употребявани дизелови автомобили. Според информация от KBA през май 2018-а са регистрирани повече промени в собствеността на Евро 5 дизелови автомобили, отколкото през предходния месец. Стабилизиращата тенденция на пазара се наблюдава от началото на годината. Независимо от това, както преди, така и сега секторът се бори с дългия престой на дизеловите автомобили в автокъщите преди те да бъдат препродадени. Една дизелова кола прекарва средно 106 дни при автодилъра, преди да смени собственика си. При бензиновите автомобили престоят е около 86 дни.

Въпреки това, актуалното проучване DAT показва, че все повече крайни потребители отново се интересуват от закупуването на дизелово превозно средство. 13% от бъдещите купувачи в момента ще изберат дизелово гориво. През март 2018 г. те са били само 11%. Освен това 34 процента от шофьорите на дизели отново ще предпочетат кола със същия двигател, което представлява увеличение от пет пункта в сравнение с март.

Без предстоящите забрани за движение, дори 30% от запитаните ще изберат дизелово гориво. За сравнение: През март 2018 г. тази стойност все още е била 26%. Поради дискусията относно забраните за движение на дизеловите коли в Германия, една трета от онези, които планират да купят автомобил, отлагат решението си.

Изпълнителният директор на DAT Йенс Ницшман вижда край на страха от дизеловото гориво. "Хората се нуждаят от мобилност, няма начин. Забраните за движение на дизеловите превозни средства засягат само няколко маршрута в големите градове. Освен това съотношението цена-качество и разнообразието в предлагането сега е повече от убедително. Поради високите цени на бензина, дизелът може да бъде полезен дори и с годишен пробег от 10 000 километра“, смята той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини