Отидете към основна версия

198 497 78

Какво означават червените деления на скоростомера

  • скоростомер-
  • автомобили-
  • червени деления
Снимки: Shutterstock

Обръщали ли сте внимание на скоростомера на вашата кола? На много от тези прибори деленията, съответстващи на скорост 30 и 50 км/ч са украсени в червен цвят, а всички останали са бели. Нерядко в червено е боядисана и отметката за скорост от 120 км/ч. Знаете ли защо?

По различните форуми битува мнението, че по този начин производителя подтиква водача да превключва предавките, но това не е вярно, а и го доказва факта, че подобни червени обозначения има и на автомобили с автоматични скоростни кутии.

Червените деления украсяват скоростомерите на тези модели, които са ориентирани към европейските купувачи. Тези чертички напомнят на жителите от западните страни за максималната скорост на движение в населени места. В повечето градове в Европа максималната скорост в града е 50 км/ч, а в по-гъсто населени места с по-малки улици, ограничението е 30 км/ч.

На магистралите в повечето европейски държави скоростта е ограничена на 120 км/ч. Именно поради тази причина въпросните чертички на скоростомера са украсени в червено. Те напомнят на водачите каква е максимално разрешената скорост.

Друг е въпросът, че точно европейците едва ли се нуждаят от подобни напомняния, защото те спазват стриктно законите за движение по пътищата. По-скоро тези червени чертички трябват на нас българите, мнозина от които въобще не се съобразяват с ограниченията на скоростта.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 142 гласа.

Свързани новини