Отидете към основна версия

13 667 15

Съд нареди на Porsche да откупи дизелов Cayenne

  • porsche-
  • cayenne-
  • съд-
  • присъда-
  • германия-
  • отзоваване

Porsche ще трябва да върне парите на собственик на дизелов Cayenne, след като Щутгартският окръжен съд реши, че производителят съзнателно е лъгал за вредните емисии на всъдехода, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung. Делото се следи с особен интерес, тъй като може да постави началото на лавина от подобни частни искове и да постави под въпрос финансовата стабилност на целия концерн VAG.

Присъдата е издадена още на 25 октомври, но по неизвестни причини става известна едва сега. Собственикът на всъдехода ще получи €60 000 плюс лихва от 5%. Porsche ще трябва да покрие и съдебните разходи по делото.

Съдът определя действията на автопроизводителя като неморални и вредни за много клиенти. Особено внимание се обръща на обстоятелството, че компанията съзнателно е нарушила правилата, за да генерира печалби и да получи икономическо предимство пред конкурентите, които спазват законодателството на ЕС.

Съдът приема, че ищецът е претърпял щети заради риска всъдеходът с шестцилиндров дизелов двигател с 262 к.с. да бъде спрян от движение от Федералната транспортна служба на Германия (KBA), защото не отговаря на декларирания от производителя екологичен стандарт Евро-6.

От Porsche коментират, че присъдата е първоинстанционна и смятат да обжалват пред Висшия окръжен съд в Щутгарт. Според компанията решението е правно необосновано, тъй като след актуализиране на софтуера автомобилът ще покрива заявените норми и ще може да се използва.

Присъдата срещу Porsche е изненадваща, тъй като до този момент марката успяваше да стои настрани от скандала "Дизелгейт". Компанията няма собствени дизелови двигатели и ползва агрегати на Audi, които се монтират на едва 15% от продукцията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини