Отидете към основна версия

5 209 5

Пожарът в Калифорния унищожи автомобилен шедьовър

  • woolsey fire-
  • buick-
  • streamliner-
  • norman timbs special

От няколко дни насам, по новинарските емисии непрекъснато четем и чуваме за щетите, които нанесе пожарът в Калифорния. Woolsey Fire обаче нанесе и едно страшно поражение от автомобилна гледна точка. В огнената стихия изгоря единственият в света екземпляр от роудстъра Norman Timbs Special, произведен през 1948 година. Този шедьовър е известен още под името Buick Streamliner.

Този автомобил е построен от инженер-механика Норман Тимбс, който участва и в разработката на легендарния Tucker 48 (Torpedo). За вдъхновение Норман използва германските състезателни коли от 30-те години на миналия век. Автомобилът е направен на индивидуална тръбна рама и е покрит с алуминиеви каросерийни панели. Окачването е от Ford. Двигателят, резервоарът и резервното колело са в задната част на каросерията.

Norman Timbs Special е снабден с осмак от » Buick (Fireball 8), който ускорява колата, тежаща един тон, до 193 км/ч. Две години след производството, този автомобил е продаден за $17 600. През 2010 е реставриран основно и печели множество награди от различни конкурси за елегантност. за съжаление след пожара щетите са огромни и специалистите не се наемат с конкретен отговор, дали колата ще може да се възстанови напълно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини