Last news in Fakti

13 Ноември, 2018 15:24 5 205 5

Пожарът в Калифорния унищожи автомобилен шедьовър

  • woolsey fire-
  • buick-
  • streamliner-
  • norman timbs special
Пожарът в Калифорния унищожи автомобилен шедьовър - 1

От няколко дни насам, по новинарските емисии непрекъснато четем и чуваме за щетите, които нанесе пожарът в Калифорния. Woolsey Fire обаче нанесе и едно страшно поражение от автомобилна гледна точка. В огнената стихия изгоря единственият в света екземпляр от роудстъра Norman Timbs Special, произведен през 1948 година. Този шедьовър е известен още под името Buick Streamliner.

Пожарът в Калифорния унищожи автомобилен шедьовър

Този автомобил е построен от инженер-механика Норман Тимбс, който участва и в разработката на легендарния Tucker 48 (Torpedo). За вдъхновение Норман използва германските състезателни коли от 30-те години на миналия век. Автомобилът е направен на индивидуална тръбна рама и е покрит с алуминиеви каросерийни панели. Окачването е от Ford. Двигателят, резервоарът и резервното колело са в задната част на каросерията.

Пожарът в Калифорния унищожи автомобилен шедьовър

Norman Timbs Special е снабден с осмак от » Buick (Fireball 8), който ускорява колата, тежаща един тон, до 193 км/ч. Две години след производството, този автомобил е продаден за $17 600. През 2010 е реставриран основно и печели множество награди от различни конкурси за елегантност. за съжаление след пожара щетите са огромни и специалистите не се наемат с конкретен отговор, дали колата ще може да се възстанови напълно.

Пожарът в Калифорния унищожи автомобилен шедьовър


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФорТ

    10 5 Отговор
    Малииий голяма трагедия
  • 2 Гост

    21 2 Отговор
    Жалко, действително е интересна концепция! Но все пак знаем, че смъртни случаи в техниката няма, важно е хората да са живи и здрави! Като гледам по Дискавъри от какви кошници какви музейни експонати стават... Ще се намери ентусиаст, споко!
  • 3 Ужасът на горенето на изкопаеми горива

    9 10 Отговор
    Огнената стихия в Калифорния, както писаха многократно, е била не само най-сериозната в историята на щата, но и без съмнение подсилена от промяната на климата, която както потвърждават 97% от учените по света, е предизвикана от горенето на изкопаеми горива.
    Парадоксалното и неприятното за нас, автоманиаците, е че много класически автомобили бяха унищожени от огнената стихия. Фактите са ясни, класиките са си класики, но трябва да се върви към електрификация на транспорта.

    Коментиран от #4

  • 4 Японеца

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ужасът на горенето на изкопаеми горива":

    На колко години си и вярваш в дядо Коледа!!!
    А с озон новата дупка КО стана?Или ако беше захладняло, пак с СО2 щеше да се оправдавате, пречел на слънцето!
    Екотъпинари!
  • 5 Капитан Америка

    3 2 Отговор
    100% е застрахователна измама. Всичко около него е здраво, а само той изгорял...