Отидете към основна версия

9 611 27

Най-уникалният автомобил на ХХ век

  • mclaren-
  • f1-
  • александър алексиев

McLaren F1 се произвежда от 1993 до 1998 година и се смята за най-уникалният спортен автомобил на миналия век. От модела се произведени само 106 бройки, от които едва 65 са за цивилната мрежа.

Доста от тях вече не са "сред живите" и точно поради тази причина цената на останалите екземпляри непрекъснато расте. До 2005-а британският суперкар държи титлата за най-бърз автомобил, сертифициран за движение по пътищата за общо ползване.

Оборудван е с 6.1-литров V12 на BMW с мощност 627 к.с. и въртящ момент 651 Нм. Ускорява до 100 км/ч за 3.3 сек. и развива 372 км/ч. Странно е, но е факт, че днес болшинството нови суперкари с атмосферни мотори все още не могат да достигнат динамичните характеристики на култовия ветеран от 1994 година McLaren F1.

Автомобилът се характеризира и с особена формула на креслата в салона. Водачът е централно разположен, а двамата пасажери са от двете му страни, леко изнесени назад. Днес, моделът Speedtail се смята за идеологически наследник на легендата F1.

Speedtail има същата триместна архитектура на салона, но е оборудван с бензин-електрическа силова установка на базата на битурбинирания V8 от състезателния 570S GT4. Наследникът Speedtail e проектиран от българина Александър Алексиев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини