Отидете към основна версия

26 333 28

$50 000 за смяна на гуми, сър!

  • mclaren-
  • f1-
  • смяна на гуми-
  • резервни части-
  • пъддръжка

McLaren F1 се произвежда от 1993 до 1998 година и се смята за най-уникалният спортен автомобил на миналия век. От модела се произведени само 106 бройки, от които едва 65 са за цивилната мрежа. Като нови, всяка една от тези 65 коли е струвала по $815 000, а в днешно време, в зависимост от състоянието, някои екземпляри превишават сумата от $10 млн. Знаете ли обаче колко струва смяната на гуми на този култов McLaren?

От сервиза на компанията препоръчват смяната да става на всеки 3 000 километра пробег, а цената за гумите и тяхната смяна е...$50 000. Работата е там, че стандартна гума са монтира на джантата, прави се баланс на машина и се прикрепя с болтове към автомобила. Тук, при McLaren F1 обаче, нещата са съвсем различни.

След смяната на гумите, колата трябва да се изкара на писта и отново да се направят всички настройки по окачването. От централата имат и точна разбивка на услугите. $7000 струват самите гуми, $2000 се плаща за наем на пистата в Северна Каролина, $1000 на тестовия пилот и още $1000 за медицинската служба на трасето.

$5000 се плащат за допълнителна застраховка на колата, а $2000 - за допълнителна застраховка на трасето и накрая още няколко хиляди щатски долара струва самата работа. Автомобилът трябва да се закара, отново за сметка на собственика в един от трите центъра за смяна на гуми - в Англия или в САЩ (един на Източното крайбрежие и един на Западното).

Независимо къде ще изберете да ви бъдат сменени гумите - цената е една и съща. Това е само една малка част от проблемите на тази иначе уникална кола. Резервоарът, например е задължително да се сменя на всеки пет години, като работата и самият съд излизат на собственика $110 000.

Пожарогасителят пък се сменя на всяка година, като цената му е $800, а той не е много по-различен от тези, продаващи се в супермаркетите за по $10. И това е само върхът на айсберга, но така или иначе тези автомобили продължават да се купуват, а цената им - да расте.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини