Отидете към основна версия

38 313 110

Бедните духовници и автомобилите им

  • патриарх неофит-
  • мюфтия мустафа хаджи-
  • автомобили-
  • mercedes-benz-
  • s-klasse-
  • bmw-
  • 7er
Снимки: БГНЕС

Българският Патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи се срещнаха с премиера Бойко Борисов, като идеята на срещата уж беше запазването на етническия мир. Иначе, поводът за срещата е свързан с гласуваните на първо четене поправки в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на дългове в размер на над 8,2 млн. лева за всички вероизповедания.

По-интересното обаче е, че малко над 8 млн. лева са задължения само на Главното мюфтийство. Ще си рече човек, че духовниците ни се бедни, какъвто е и народът. Това обаче не изглежда да е така, съдейки по автомобилите, с които се придвижват и Патриарх Неофит и особено главният мюфтия Мустафа Хаджи.

От снимките се вижда, че Неофит се вози на старо BMW 7er. Луксозната лимузина е от генерацията Е38, а това са автомобили, произвеждани през периода 1994 - 2001 година. Кратка справка в най-големия автомобилен сайт у нас показва, че най-скъпите такива коли в момента струват около 10 000 лева. Така, че Българският Патриарх се вози в луксозна, но не толкова скъпа кола.

Не така обаче стоят нещата за задлъжнелия мюфтия, който иска опрощаване на дългове за над 8 млн. лева. Мустафа Хаджи се вози в Mercedes-Benz S-Klasse от поколението W221. Тези лимузини се произвеждат през периода 2007 - 2013 година, като през 2009-а моделът търпи фейслифт. Именно "фейсова" S-Klasse вози главния мюфтия на срещата му с премиера. Отново поглеждаме за справка в mobile-то и там се вижда, че екземпляри, като този, в който се вози Мустафа Хаджи се предлагат за суми от порядъка на над 40 000 лева.

И още нещо: не само първоначалната цена е сериозен разход при такъв тип автомобили. Поддръжката им е изключително скъпа и от тук е логично да си зададем въпроса - Кой плаща за такива луксозни коли и тяхната поддръжка и трябва ли заради уж националната сигурност (според думите на мюфтията, който акцентира върху запазването на етническия мир у нас четири пъти в рамките на 60 секунди) ние, обикновените данъкоплатци да сме съгласни с предложените поправки в Закона за вероизповеданията и по-конкретно с опрощаването на дълговете на мюфтийството у нас?

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Свързани новини