Отидете към основна версия

36 861 37

Автомобилът на папа Франциск

  • kia-
  • soul-
  • франциск-
  • папа-
  • българия

Главата на римокатолическата църква Франциск затвърди имиджа си на "народен папа", избирайки скромна Kia Soul за пътуванията си по време на посещението в България. Корейският автомобил дори не изглежда брониран, макар че охраната от Швейцарската гвардия на Ватикана надали е оставила сигурността на понтифика на стандартното оборудване на модела.

Папа Франциск е известен с непретенциозния си стил не само в общуването с хората, а и в автомобилните си предпочитания. Докато е кардинал в родната Аржентина, той се вози на градския транспорт, а след избирането му за глава на римокатолическата църква използва Ford Focus или 20-годишен Fiat, окуражавайки последователите си да правят същото.

Автомобилните предпочитания на Франциск са в ярък контраст с вкуса към лукса, който проявяват предшествениците му. Покойният Йоан-Павел II и Бенедикт XVI се возеха на бронирани всъдеходи Mercedes-Benz.

Франциск не използва Kia Soul за пръв път в България. Автомобил от същия модел и със същата регистрация (SCV 1), но в тъмносиньо, а не в бяло, возеше папата по време на визитата му в Южна Корея през 2014 г.

Белият Soul, който вози Франциск у нас, е от предишното, второ поколение на модела. Миниванът се оборудва с 1.6- и 2.0-литрови бензинови двигатели с мощност от 132 до 204 к.с., както и с 1.6-литров турбодизел със 136 коня. Предлага се и електрическа версия със 110 к.с.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини