Отидете към основна версия

5 748 18

Казваме сбогом на най-големия Jaguar с ДВГ

  • jaguar-
  • xj

Настоящият флагман на марката Jaguar преживява последните си дни. Само след месец, на 5 юли, седанът XJ с вътрешнозаводски индекс X351 ще бъде изпратен в пенсия. Неговото място ще бъде заето не от пряк наследник, а от електромобил, който ще се появи на бял свят най-рано през 2020 година.

Най-големият Jaguar заема особено място в компанията. Миналата година той празнува своя 50-годишен юбилей, но въпреки това англичаните го пращат в пенсия. Причината е свързана с драстично намалелите продажби в последните години на седана, който е на конвейера вече десета година.

За десет непълни години XJ е разпродаден в тираж от 120 000 екземпляра. От изпълнението XJ X351 ще бъдат запомнени разкошните лимузини Autobiography, както и бруталните XJR575 варианти. След прехода от цикъла NEDC към максимално приближения до реални пътни условия WLTP, в арсенала на XJ остана само вариант с трилитров дизел.

Това, което британците готвят след година ще представлява още по-голям по размери флагман. Той обаче ще е изцяло електрически и вместо да се противопостави на Mercedes S-Klasse, BMW 7er и Audi A8, ще премине в категорията на Porsche Taycan и Audi E-Tron GT. Според ръководството на компанията, въпреки радикалните промени, XJ ще остане все така луксозен седан с подчертано спортен характер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Най-бързият сериен четириврат седан

    Седанът Jaguar XE SV Project 8 подобри собствения си рекорд на пистата Нюрбургринг, който датираше от ноември 2017-а. Модернизираният автомобил с мощн ...
    24.07.2019
    7 670
    22