Отидете към основна версия

7 399 16

FCA се отказа от сливане с Renault

  • fiat chrysler automobiles-
  • renault-
  • сливане-
  • сделка

Съветът на директорите на Fiat Chrysler Automobiles е взел решение да оттегли незабавно предложението си за сливане с Groupe Renault. Като причина за отказа се сочи "неблагоприятната политическа ситуация във Франция", но според повечето анализатори французите не са могли да се договорят за сделката с партньорите си от Nissan.

Според официалното съобщение до медиите ръководството на FCA продължавало да смята, че предложението за сливане е обосновано и рационално. Италианско-американският концерн благодари на Groupe Renault и партньорите ѝ Nissan и Mitsubishi за конструктивното участие в преговорите, но смята, че трябва да следва стратегия за независимо развитие.

The Wall Street Journal цитира свои източници, които твърдят, че от Nissan са заплашили Режията с преразглеждане на отношенията в случай на одобряване на сделката. Това принудило френското правителство да оттегли подкрепата си за сливането заради риска от разпад на алианса с японците.

В края на май Renault публикува съобщение до медиите, в което потвърди предложението на FCA за сливане с равни дялове в бъдещото обединение. Италианско-американският концерн обоснова офертата си с перспективата за "усилване на позициите на марките в условията на мащабна трансформация на отрасъла" и покриване на всички пазарни сегменти от масовия до суперлуксозния.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини