Отидете към основна версия

147 256 91

Не купувайте коли на старо от тези четири категории

  • автомобилът на старо-
  • съвети

Продажбата на автомобили втора употреба у нас е процъфтяващ бизнес. Много от автокъщите и търговците на коли на старо си вършат съвестно работата и задоволяват нуждите на средностатистическия българин, който в повечето случаи няма достатъчно финанси за нов автомобил, но има и такива джамбази (съвсем немалко), които се стараят по всякакъв начин да излъжат клиента. Сега ще спрем вниманието ви на четири категории автомобили, които е желателно да не купувате.

Такси


Употребяван автомобил, който е експлоатиран като такси е една от най-неудачните сделки. Тези коли са карани основно градско, не са поддържани по най-добрия начин и са на много километри. 200 000 - 300 000 километра пробег за две години са обичайно явление за такива коли.

Как да ги разпознаваме:
Собствениците са юридически лица
По боята на колата си личат следи от стикери
Силно износен салон
Дупки по арматурното табло от предишни допълнителни уреди
Проверете пробега в официалния сервиз


Сбирщайн


Не са рядкост вносителите на употребявани автомобили, особено от САЩ и Япония, които ги разглобяват на части, преминават границата разглобени и след това се сглобяват отново у нас. Така вносителите плащат по-ниски такси, но повторната сглобка почти винаги е неудачна.

Как да ги разпознаваме:
Огледайте внимателно купето и най-вече луфтовете между отделните детайли. Те могат да са различни и от предишна катастрофа, проблем, който също не е за пренебрегване.

Пренабити


Въпреки че у нас тази практика намаля значително, все още на пазара се предлагат крадени автомобили с пренабити номера.

Как да ги разпознаваме:
Предварителна проверка по номера на рамата в КАТ е задължителна, а иначе с просто око по-аматьорски пренабитите коли си личат по "свежия" метал под номера.

Тотал щета


Много автомобили след претърпяна катастрофа се обявяват от застрахователите за тотал щета и се изпращат в моргата. Има търговци, които внасят точно такива автомобили и у нас, с помощта на дозери и друга техника ги привеждат в "лицеприятен" вид. Те обаче са опасни.

Как да ги разпознаваме:
Пазарната им цена е по-ниска
Проверете "хармониките по роговете"
Вижте пода на багажното отделение
Проверете колата за правилна геометрия в сервиз

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 168 гласа.

Свързани новини