Отидете към основна версия

18 671 49

Koenigsegg се ядоса на аукционна къща

  • koenigsegg-
  • bonhams

Koenigsegg изрази публично несъгласието си с оценката, която е дала аукционната къща Bonhams преди търга за продажбата на един от шестте произведени хиперавтомобила One: 1. Британската компания е определила прогнозна цена между 1.8 и 2.3 млн. швейцарски франка (€1.6-€2.1 млн.), което според шведите е възмутително евтино за толкова рядка кола.

Синият Koenigsegg One: 1, за който богаташи ще наддават през септември в Женева, е един от автомобилите, конфискувани от сина на президента на Екваториална Гвинея Теодор Нгема Обианг Мангу. Средствата, събрани от продажбата на колекцията му, ще бъдат дарени за социални програми в богатата на петрол, но мизерстваща африканска държава.

Недоволството на Koenigsegg се дължи на факта, че през 2015 г. нов One: 1 е струвал $2.8 млн., а само след година цената му е скочила на $5 млн. По данни на DriveTribe пък миналата година шведската хиперкола вече е струвала минимум $7 млн.

В специално изявление на сайта си от Koenigsegg обвиняват Bonhams в умишлено занижаване на цената, която "не съответства на пазарната стойност". Шведите не казват каква е тя, но настояват оценката да бъде коригирана преди търга, на който ще бъдат предложени също Lamborghini Veneno Roadster, McLaren P1, Porsche Carrera GT, Bugatti Veyron, Ferrari Enzo, LaFerrari, F12 tdf и Aston Martin One-77.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 27 гласа.

Свързани новини

  • Продадоха колекцията на Мангу за €25 млн.

    Колекцията от 25 суперколи, конфискувани от швейцарската прокуратура по дело за пране на пари от вицепрезидента на Екваториална Гвинея Теодор Нгема Об ...
    30.09.2019
    19 301
    15
  • Диктаторска колекция отива на търг

    Аукционната къща Bonhams ще продаде на търг 25 ултраскъпи автомобила от колекцията на Теодор Нгема Обианг Мангу - син на президента на Екваториална Гв ...
    21.06.2019
    20 146
    23