Отидете към основна версия

5 864 27

Как да избегнем натоварения градски трафик?

  • трафик-
  • задръстване-
  • есенно очакване

Както се досещате, вариантите не са много, а и въобще не могат да се сравнят с комфорта на лекия автомобил. Единият е да изберем наземния градския транспорт, но освен претъпканите в пиковите часове тролеи, автобуси и трамваи, отново се сблъскваме с бавното придвижване и хабенето на нерви.

Другата алтернатива, която хората в нормалните държави основателно предпочитат, е метрото. С него се стига бързо, лесно и удобно. Уви у нас то съществува само в София и е под формата на една-единствена линия.

Остава още един начин за придвижване, който според нас е най-удачен, но все още недотам популярен. Става дума за т.нар. скутери, които също са много разпространени в големите градове на Запад. Този транспорт на две колела има доста предимства, но естествено си има и недостатъци.

Положителните страни са ясни - от април до октомври може да се движим с малките моторни байкове, като избягваме всички задръствания и си решаваме проблемите с паркирането в центъра. До 50 куб. см. те се управляват със стандартна шофьорска книжка (категория B). Освен това да не забравяме и сравнително лесната подръжка на подобни превозни средства и най-вече тяхната икономичност. Разходът на скутерите рядко превишава 3 литра на 100 километра градски пробег.

Недостатъците са свързани отношението на водачите на автомобили към мотоциклетистите. Познатата ни от Запада култура на шофиране още я няма у нас и управлението на скутер може да се окаже доста опасно. Друг съществен минус е, че двуколесното е неизползваемо през зимата, освен ако не си падате по свръх екстремни усещания.

Въпреки всичко скутерът си остава един от оптималните варианти за сигурно преодоляване на натоварения градски трафик.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини