Отидете към основна версия

10 211 38

Употребяваните авточасти вече ще са с досие

  • авточасти-
  • автомобили-
  • употребявани

"Темата за пътната безопасност набира все по-широка популярност, което се дължи от една страна на "черната"” статистика за броя на пътнотранспортните произшествия (ПТП) и броя на загиналите и ранените в тях и от друга страна на критичността на обществото към неразумното шофиране". Това пишат от Министерство на транспорта по повод нов проект на Закон за пътните превозни средства.

От министерството отбелязват факта, че в България към 2018-а има регистрирани 3 628 720 превозни средства, от тях малко над 5 % са нови превозни средства до 5 години, малко над 8 % са до 10 години, 20 % са до 15 години и останалите около 67 % са над 15 години. Годишно в България се извършват 300 000 нови регистрации на превозни средства, от които около 40 000 са фабрично нови, а останалите са нов внос на употребявани превозни средства.

Предвид застаряващия ни автопарк дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства са пряко свързани с тяхната изправност, както и с тяхното безопасно движение по пътищата, отворени за обществено ползване. Към настоящия момент тези дейности не са регулирани от държавата, като не са въведени изисквания, за да се започне осъществяването на такава дейност, както и за извършването ѝ.

Това води до липса на контрол върху качеството на ремонта и техническото обслужване на пътните превозни средства. Некачествено извършваните ремонти и техническо обслужване на пътните превозни средства може да бъде определено като фактор с висок риск за безопасността на движението по пътищата.

Предвид разнородния автомобилен парк и средната възраст на регистрираните в страната превозни средства, извършването на ремонт и техническото им обслужване от многобройни "легални и нелегални" сервизи и влагането на неодобрени части и компоненти без гаранция за качество, обуславя засилващата се негативна тенденция за влошаване на техническата изправност на все по-голяма част от движещите се по пътищата превозни средства.

От министерството предлагат резервните части "втора употреба" за автомобили да имат досие, в което да се вписват техният произход, година на производство, както и кога и от коя кола са били демонтирани.

Идеята е по този начин да се намали търговията с крадени и некачествени употребявани резервни части за автомобили. В предложенията е заложено и всички търговци на части втора ръка да се регистрират, за да може да се осъществява контрол върху тях. Търговците трябва задължително да разполагат с документи, показващи произхода на употребяваните резервни части.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.

Свързани новини