Отидете към основна версия

6 967 42

Джигитите да плащат по 680 лв. "Гражданска отговорност"

  • гражданска отговорност

Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи е направила предложение задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да се определя и от броя на контролните точки в талона.

Тази идея не е нова и се практикува в доста европейски страни. Целта е тези от водачите на МПС, които системно нарушават правилата за движение по пътищата, да плащат значително по-висок данък ГО.

От друга страна би следвало да се предвиди и бонус за изрядните шофьори, които имат пълен актив от контролни точки. Идеята не е лоша, но може да се осъществи единствено ако информацията относно контролните точки на водачите стане публична.

За публичността на контролните точки и по-конкретно за тяхната онлайн проверка ние апелирахме още през месец април тази година. Нашето предложение намери сериозен отклик сред потребителите на mobile.bg и от КАТ явно се замислиха сериозно.

След като екипът на mobile.bg внесе в Министерство на вътрешните работи подписка с имената на 25 000 потребители, които настояват да могат да проверяват броя на контролните си точки през интернет, сега има вероятност това да стане от началото на следващата година.

Ако това стане може да бъде прието и предложението ГО да се определя от размера на контролните точки в талона. Така ако се приеме, че средната цена на ГО е 180 лв, то водач с пълен актив от точки ще плаща около 120 лв, а цената за тези с по-малко от десет точки може да достигне до 680 лева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини