Отидете към основна версия

4 138 5

Google напълно роботизира автомобилите

  • google

Компанията Google разработи технология, позволяваща на автомобила да се движи в напълно автоматичен режим, без участието на водача.

Както се съобщава в официалната информация, вече седем автомобила с роботизираната иновационна система са напълно готови за употреба. Тестовете са били доста продължителни, като през това време автомобилите на Google са изминали 1 600 километра без каквато и да била човешка намеса.

От компанията уверяват, че изпитанията са преминали без произшествия. Изключение прави единствено ПТП, в което роботизираната кола е стояла неподвижно на сфетофар и в нея се е ударил друг автомобил.

Прототипите на тези автомобили-роботи са направени на базата на Toyota Prius, снабдени са със специални камери, лазерни радарни системи и GPS, които помагат на сложен електронен блок, който от своя страна "ориентира" автомобила в пространството.

От Google съобщиха, че по време на тестовете във всеки автомобил е седял специалист, който е имал готовност да се намеси в случай на непредвидени ситуации или несработване на електрониката.

Тази система е разработена от специалисти на Google, които са работили съвместно с независими инженери. Последните са призьори в конкурс за коли-роботи, организиран преди време от Пентагона.

От Google не съобщават нищо за перспективите на тази разработка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини