Отидете към основна версия

16 193 59

Това е първата българска електрическа спортна кола

  • kinetik-
  • 07-
  • електромобил-
  • българия

Един българин, на име Теодосий Теодосиев, представи в София първата българска електрическа спортна кола. Името и е Kinetik 07 и за момента представлява предсериен прототип. Дизайнът на спортния електромобил също е български. Той е дело на Костадин Костадинов.

За създаването на Kinetik 07 българите използват база от Caterham. Идеята им е на тази платформа да правят различни автомобили, индивидуализирани по желание на клиента. Базовата версия ще е с мощност 644 конски сили, а максималният и въртящ момент ще е 800 Нм.

Аеродинамичната форма, леката каросерия и мощността правят възможно ускорение на колата от 0 до 100 км/ч за 2.7 секунди. Създателите на първата електрическа спортна кола се надяват, че с течение на времето ще подобрят техническите и динамични характеристики на колата.

От това, което бе изнесено като информация по време на премиерата, е интересно още, че голяма част от софтуера на колата (над 90%) е написан от екипа на компанията Kinetik Automotive. Приблизително същият процент са и новите компоненти, възли и агрегати, които са използвани при направата на електромобила.

Каросерията на първата българска електрическа спортна кола се печата на 3D принтер, което според създателите, позволява доста съкратени срокове за изработка в рамките на само няколко дни. Първоначално нашенците ще се опитат да продават колата си в САЩ, защото там е подадена заявката за сертификат за малкосериен производител.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 33 гласа.

Свързани новини