Отидете към основна версия

4 179 19

Audi с нов болид за Льо Ман

  • audi r18,

Audi представи новия си състезателен автомобил R18, който ще бъде използван от заводския отбор Audi Sport Team Joest в култовата надпревара "24-те часа на Льо Ман". Разработката беше одобрена от ръководството на марката още в средата на 2009 година, а изпитанията на двигателя започнаха през лятото на 2010-а. Само преди дни се състояха и първите тестове на писта. Явно резултатите от тях са добри, защото от Audi побързаха с официална информация, която обаче не е съвсем пълна.

В сравнение с предшественика новият модел вече е с напълно ново закрито купе, в основата на което лежи свръхиновационен монокок, изработен от специални въглеродни сплави. Според инженерите, създали R18, в бъдеще аеродинамиката ще играе все по-съществена роля в надпреварата "24-те часа на Льо Ман", заради което се е стигнало до решението за напълно затворено купе. Част от останалите акценти на R18 са предните светлини. Те са диодни, като формата им наподобява цифрата едно.

В моторния отсек на новия болид е монтиран шестцилиндров дизелов двигател с работен обем 3.7 литра, работещ съвместно с модернизирана шестстепенна трансмисия. Моторът заменя досегашния V10, който разполагаше с обем от 5.5 литра и мощност 600 к.с. Интересно е, че на този етап от компанията не съобщават каква ще е мощността на новия мотор.

Първото състезание, на което ще участва R18, ще е на пистата "Спа" през месец май следващата година. Немският производител предвижда производство на три такива автомобила. Ще припомним, че от 1999 година спортните автомобили на Audi - R8, R10 TDI и R15 TDI спечелиха престижното съревнование цели девет пъти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини