Отидете към основна версия

3 599 17

Volkswagen изчисли загубите от дизеловия скандал (спойлер - числото е 11-цифрено в евро)

  • volkswagen-
  • дизелгейт-
  • глоба

Във връзка с разразилият се дизелов скандал, получил името Дизелгейт, германската компания губи сумата от... 35 милиарда евро. До момента от VW се изплатили 31.1 милиарда евро, а през тази година ще се наложи изплащането на още 2.9 милиарда евро. През 2021 година компанията ще изплати и допълнителни 1.2 млрд. Така общата загуба ще достигне 35 милиарда евро при сегашната пазарна капитализация на компанията в размер на 48.5 милиарда евро, съобщава Reuters.

Дизеловият скандал, или дизелгейт, както бе описан в пресата, се разрази през 2015 г. Тогава се оказа, че Volkswagen използва специални устройства и софтуер, за да заобиколи тестовете за емисии. В резултат на разкриването на измамата трябваше да бъдат отзовани за ремонт и 11 милиона автомобила Volkswagen, Porsche, Audi и Seat с дизелови двигатели EA189.

Само от началото на тази година Службата за защита на конкуренцията и потребителите на Полша (UOKiK) издаде на Volkswagen глоба в размер на 120 милиона злоти (около 31.6 милиона долара) - санкция „за заблуждаване на потребителите относно нивото на вредните емисии“. Също през януари тази година концернът получи глоба от канадските власти в размер на 149.7 милиона долара.

Йорг Кернер, бившият член на борда на Porsche Волфганг Хатс, бившият шеф на Audi Рубърт Щадлер, топ мениджърът на VW Оливър Шмит и Мартин Винтеркорн, който беше изпълнителен директор на Volkswagen, бяха арестувани заради измама.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини