Отидете към основна версия

11 408 49

Как ще бъде спряна корупцията в КАТ?

  • кат-
  • пътна полиция-
  • корупция-
  • красимир костов

 

През цялата седмица гост в онлайн интервюто на професионалната мрежа Probook беше Красимир Костов - главен инспектор в Пътна полиция при Генерална дирекция "Национална полиция". От него получихме интересна информация относно различни казуси по родните пътища и действията на Пътна полиция за справянето с тях. Сега ви предлагаме становището на Пътна полиция по един доста наболял въпрос - Как ще бъде спряна корупцията в КАТ? Красимир Костов коментира темата така:
 
"Няма нито един случай, в който полицай да е бръкнал насила в джоба на шофьор, да е измъкнал от там пари и да ги е сложил в своя джоб. Отлично ви е известно, че т.нар. корупционност винаги има две страни - този, който взема, и другия, който дава. Тези две страни са еднакво отговорни. Корупцията и така наречените в разговорния език "хранилки" са плод на разговори на маса, на която приятели си разказват преживелици и случки по пътищата с катаджии и в тези разговори постоянно се промъква фразата, "аз дадох".
 
Пътна полиция работи от доста време по проблема с корупцията, като продължава да разширява мерките. Строгият контрол, наблюдението и документирането на корупционни действия продължава. Предстоят да се въведат и други практики в това отношение - например видеонаблюдението (камери в патрулните коли), които ще снимат и записват по време на цялото дежурство на един патрулен екип. Така ще са налични всички контакти и разговори на полицаите с проверяваните лица. Тази практика вече е въведена в някои страни и определено действа.
 
В тази насока положителен ефект оказват и стационарните и мобилни видеокамери, които документират нарушенията на водачи, превишаващи скоростта. На тяхна база се издават електронни фишове на нарушителите, като по този начин в голяма степен се ограничиха възможностите за корупционни действия. Тъй като от заснемане на нарушението до заплащане на глобата липсва намеса на субективния фактор - човека, т.е. контролния орган."
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини